Kertészet
Méltánytalanul mellőzzük, pedig tele van tápanyagokkal
Piszke, egres, köszméte, brüszke, püszke, és még sorolhatnám a neveit. Bárhogy is hívjuk, mind ugyanarról a zöldes-sárgás, néha pirosas, lédús bogyós gyümölcsről beszélünk. Húsa egyszerre édes és savanykás, ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Ennek ellenére mégsem kap annyi figyelmet, amennyit megérdemelne; meglehetősen keveset fogyasztunk belőle.
Fotó: pixabay.com
Fogyaszthatjuk frissen, sütemények alapanyagaként, készíthetünk belőle lekvárt, szószt, mártást például húsok mellé, vagy zselét is , írja az Origo. Kompótként szintén isteni finom! Emellett főzhetünk belőle levest, és mivel jól illik a tejszínhez, pohárkrémekben is megállja a helyét. De ehetjük a reggeli granolához vagy joghurthoz is. A pavlova tortáknak is igen kedvelt alapanyaga minden más bogyós gyümölccsel együtt, illetve savanyúság is lehet belőle.
Ha szívesen fogyasztunk gyümölcsturmixokat, azokba is bátran felhasználhatjuk.
agrotrend.hu / Origo