Kertészet
Már vethetjük a földbe a magokat
Ha már nem fagyott a talaj, nincsenek mínuszok, és napközben is melegszik a levegő, akkor megkezdhetjük azon magok vetését, amelyek alacsony hőmérsékleten is jól csíráznak.
Fontos, hogy elõtte alapos talajfertõtlenítést végezzünk. Március második felében kell elvetni az átmeneti lehûlést is elviselõ zöldségfélék magját. Ilyenek például a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a sóska, a fejes saláta, a vöröshagyma és a hónapos retek is – írja a heol.hu.
fotó: pxhere.com
A nagy szemû magvakat mindig mélyebbre vessük, az apróbbakat elég két-három centiméterre. Apró magvaknál elõfordul, hogy sûrûn kelnek, ebben az esetben késõbb semmiképpen se halasszuk el az egyelést, ritkítást.
Azoknál a növényeknél, amelyek lassabban kelnek, érdemes odafigyelnünk a gyomosodásra is. A vetés optimális ideje akkor van itt, amikor a talaj átlagos hõmérséklete 10–12 °C fölé emelkedik.
A legtöbb borsófajtánál is legyünk körültekintõek, a rajnai törpét kivéve nem jött el az ültetési idejük. A borsók a minimum 6–10 fokos talajhõmérsékletet szeretik.
Márciusban el lehet vetni a szabadföldbe a mángoldot, céklát, lóbabot, cikóriát, karalábét, fehérrépát, paszternákot. A póréhagymát, a téli sarjadék- és az újhagymát is elvethetjük most.
A fûszernövények közül elültethetjük a kertbe a metélõhagymát, a koriandert, a kaprot, a vízitormát is, de ezeket cserépben is felnevelhetjük.
agrotrend.hu / heol.hu