Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Májusban vethető fűszernövények

A tavasz beköszöntével, érdemes a kertünkben kissé átmozgatni a talajt, hiszen vannak olyan növények, amelyeket már májusban ajánlott elültetni. A továbbiakban bemutatunk néhány olyan fűszernövényt melyeknek nincs különösebb talajigénye, illetve ültetésük és gondozásuk nagyon egyszerű feladat.

Mielőtt viszont elkezdjük az ültetést jó, ha tudjuk, hogy az adott fajt mikor érdemes elültetni, ugyanis a fűszernövények esetében is fontos tisztában lennünk azzal, hogy az adott növény hidegtűrő vagy melegkedvelő fajta. Szerencsére a gyógy – és fűszernövények esetében nem kell tartanunk a kártevőktől hiszen nagyon kevés rovar és kártevő támadja meg ezeket a növényeket – írja a szeretemamezogazdasagot.hu cikke.

Mit is érdemes májusban vetni?

Bazsalikom

bazsalikom egy nagyon ízletes és rendkívül aromás fűszernövény, amely remek társa a paradicsomnak, ezért érdemes együtt nevelni őket. Felhasználási területét illetően egy sokrétű fűszernövény, mellyel kiegészíthetőek a levesek, a saláták, a szószok, az omlett, és szinte bármilyen étel. A szegfűszegre hasonlító, fanyar illatú és pikáns ízű fűszernövény. A zöld növényi részekben sok C-vitamin található. Beltéren a magokat kora tavasszal szükséges elvetni, majd a fagyveszély elmúltával a kert egy napsütötte részére érdemes kiültetni. A magokat egyenesen a kertbe is el lehet vetni olyan területre, ahol hosszúidőn keresztül éri őket a napfény. 

Körömvirág

Egy egynyári virág, amely virágzatának jellemző színét a benne található karotinoidok adják. Az ókorban is ismert és használt gyógynövény volt. Amennyiben többet szeretnél tudni a körömvirág gyógyhatásairól kattints ide. Termesztése nagyon egyszerű, az utolsó fagyok után kell a magjait elvetni a kertben. A helyválasztásnál előnybe kell részesíteni a napos területeket, annak ellenére hogy, árnyékban is megfelelően fejlődik, de ezeken a helyeken hajlamosabb a lisztharmat fertőzésre.

Kömény

Felhasználása sokféle módon történhet, amely módszerek közül némelyik 5000 évre nyúlik vissza. A fiatal és finom levelekkel salátákat ízesítenek, még a gyökerét zöldségként fogyasztják. A magokat pedig sütéshez és főzéshez is egyaránt használhatjuk. Bizonyos ételekbe beleszórjuk, másokba belefőzzük a rántott levesnél pedig a rántásba tesszük. Fűszerkeverékek és kivonatok alapanyaga, mely egészben és őrölt formában is elérhető. A termesztését kora tavasszal is el lehet kezdeni csak keressük meg a számára megfelelő helyet és ültessük el a magjait.   

Metélőhagyma

Egyszerűen és gyorsan termeszthető fűszernövény, melynek karcsú és üreges levelei hagymás ízűek. Levesek, szószók és más ételek tökéletes kiegészítője lehet. A metélőhagyma egy évelő növény, amely magassága 20-50 cm közé tehető. A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad és kellemetlen keserű íze lesz. Szárított formában viszont hosszú ideig fogyasztható és képes felvenni az étel nedvesség tartalmát. A magjait érdemes a beltérben elvetni majd körülbelül 6-8 hét elteltével kiültetni azokat a kertbe. Azonban, ha nem szeretnénk kétszer dolgozni akkor a májusi fagyok elvonulása után vessük el a magokat a kert napos részeire.

Fotó: pixabay.com

Kapor

A kapor szárított vagy friss levelei szinte minden étel ízesítésére alkalmasak. Közepesen melegigényes fűszernövény, azonban a különböző fejlődési fázisokban más és más hőigénnyel rendelkezik. Magjai már 4-5 Celsius fokon csírázásnak indulnak azonban az optimális hőmérséklet a csírázáskor 12-15 Celsius fok. Egy hidegre kevésbé érzékeny fűszernövényünk a kapor, így, ha a vetésünk koraira sikerült akkor sem kell azon aggódnunk, hogy az esetleges tavaszi fagyok kárt tesznek benne. 

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés