Kertészet

Kedvenc lédús növényünk a görögdinnye

A görögdinnye a nyár nagy slágere. Hűsít, kellemesen nedvdús, illatos, zamatos és kiváló vitaminforrás is.

Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy gyümölcsökhöz soroljuk, pedig technikailag a tökfélék családjába tartozik, azaz a kabakosok családjába és inkább zöldség. Sőt, ha tökfélék mellé ültetik a dinnyét, átveszi a jellegzetes tök ízt és nem lesz édes, írja a szeretemamezogazdasagot.hu cikke.

Dinnye történelem

A mai kutatások szerint Afrikából származik ez a finomság. Írásos feljegyzések által Egyiptom környéke a legvalószínűbb. Kínában is igen hamar hasznosították a növényt. Európába a mór hódítók hozták be a 13. század környékén.

A dinnye kinézete

A dinnye termésének alakja, színe igen változatos. Az alakja gömb, tojásdad és megnyúlt, hosszúkás, hengeres is lehet. 1–2 cm vastagságú a héja. Ez szintén többféle lehet, fehéres, világoszöld, középzöld, de egészen feketészöld is. A héj rajzolata lehet csíkos vagy márványos, esetleg egyszínű. A gyümölcs belseje, az ehető része, a húsa szintén színes sokrétű, fehér, citromsárga, világos rózsaszínű, piros vagy vérvörös. A belsejében a 0,5–2,0 cm-es magok elszórtan helyezkednek el. Egy-egy dinnye tömege nagyjából 2–15 kg között mozog. A növényzete erős, szerteágazó. Nem túl mélyen lévő a gyökérzete. A föld fölötti részen számos nagy, zöld levél és szerteágazó kacsok találhatók. A növény szára gyakran szőrös, szúrós.

Fotó: pixabay.com

Amiért érdemes fogyasztani

A gyümölcshúsban rendkívül sok a cukor. Az ásványi anyagtartalma csekély, viszont annál nagyobb a víztartalma. Sokkal több, mint a legtöbb élelmiszerünké, 90-95%. Káliumban, nátriumban, vas és foszforban, továbbá kalciumban is gazdag. Ezek mellett még B5, B6, B1, B2, B3-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, karotint, magnéziumot is találunk a dinnyében.

Jótékony hatása

A magas víztartalma miatt a szervezetbe jutó rengeteg folyadék előnyösen befolyásolja a veseműködést. Fogyasztása segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját is. Vizelethajtó tulajdonsága is ismeretes. De átmossa az egész szervezetet, kiürítve a káros anyagokat is. Táplálkozási értéke alig van, viszont könnyen emészthető, nyersrosttartalma magas, így elősegíti a gyomor- és bélműködést. Jót tesz a bőrnek is, kevésbé lesz száraz. Csökkenti a vérnyomást. Kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ha nincs terhességi cukruk.

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés