Kertészet
Kakukkfű – sok fajta, sokféle lehetőség
Sokféle kakukkfű létezik. Sok fajta és sok különféle íz létezik. Egy rövid áttekintés a fajtákról és a konyhában való megfelelő felhasználásukról.
A kakukkfűnek számos fajtája létezik – a zuzmószerű apró leveles talajtakarótól, a bokros törpecserjékig – írja a topagrar.com. Emellett gyönyörű virágos növényként is bemutatkozik. Lila, fehér, sőt még sötétkék árnyalatai is léteznek.
A kakukkfű íz szempontjából is széles kínálattal rendelkezik. A citrom, a gyömbér, a bergamot és a narancs aromájával nemcsak a sós tartármártásokat és a szószokat, hanem még az édes desszerteket, például grillezett őszibarackot is ízesíthetjük. A kakukkfű fűszerként, teaként vagy fürdő adalékanyagként is felhasználható.
Fotó: pixabay.com
Egy kis áttekintés.
Kerti kakukkfű: Valószínűleg a legismertebb kakukkfűfajta. Fűszeres, gyakran nagyon intenzív aroma jellemzi nyáron. A legjobb, ha a hideg évszakban használjuk a konyhában főzéshez vagy egy meleg teához.
Ezüst kakukkfű: Ez a fajta a kerti kakukkfű egyik alfaja, egész évben enyhe aromát ígér. Fűszerként vagy akár teaként is kiváló.
Citromos kakukkfű: Ez a kúszó kakukkfű friss nyári illatú. Finom gyógyteához vagy kellemes citrusos illatú fűszerként is felhasználható. Ha otthon illatos pázsitot szeretnénk, ezzel is elérhetjük.
Oregánó-kakukkfű: Miért ne keverhetnénk össze a kettőt? Úgy néz ki, mint a kakukkfű, de az illata és íze olyan, mint az oregánóé. A konyhában oregánóként használhatja – ideális a levesek, tészták és a pizza ízesítéséhez.
Christina Gräßner
agrotrend.hu / topagrar.com