Kertészet
Itt a tavasz, egyre több a kerti teendő
Megérkezett a tavasz, sokasodnak a munkák a kertekben. Hasznos tanácsokkal segít a kertészkedőknek Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.
– Az egyik legfontosabb munka ilyenkor a metszés – kezdett mondandójába Hankó János. – Ezzel még a rügyfakadás előtt végezzünk. Kivétel az őszibarack, amit ajánlatos a rügyfakadás után, pirosbimbós állapotig megmetszeni. Figyeljünk ennél a műveletnél a szakmaiságra, a pontosságra. Ne kapkodjunk vele, inkább lassan, megfontoltan végezzük. Szedjük le a fán maradt múmiákat (megszáradt gyümölcsmaradványokat), a nagy sebeket kezeljük le – írja a beol.hu.
fotó: pixabay.com
Hankó János kitért arra, hogy a metszés befejezése után elvégezhetjük a lemosó permetezést.
– A művelet nevében is benne van, hogy jó bőségesen, csurranásig permetezzünk – emelte ki az elnök. – Már kaphatóak a kombinált szerek, melyekben megtalálható a kén és a réz, illetve az olaj is. Megfelelő időben végezzük a permetezést, ne szélben, hidegben. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, napos idő, megfelelő hőmérséklet kell, mert csak így szárad a fára permetszer.
Ha még nem ültettünk csemetéket, akkor azt még megtehetjük, de figyeljünk arra, hogy alaposan iszapoljuk be az oltványokat. Kezdhetjük metszeni a szőlőt is. Vethetjük a zöldségmagokat a jól előkészített magágyakba. Figyeljünk a megfelelő mélységre és a sortávolságra.
Hankó János kiemelte, a díszkertekben is kezdődik a munka. A cserjéket vágjuk vissza, ritkítsuk ki. A gyepet szellőztethetjük, ezután hengerezzük, és az első tápanyag-kijuttatást is végezzük el. Ne feledkezzünk meg arról, hogy utána öntözzünk is.
– Ha füvesíteni szeretnénk, és az idő engedi, akkor végezzük el a totális gyomirtást, és csak utána kezdjük el a terület előkészítését – hívta fel a kertészkedők figyelmét Hankó János.
– A gyomirtás és a vetés között minimum 10-14 napnak kell eltelnie. A konyhakertben kezdhetjük a zöldségmagvak vetését. Figyeljük az időjárást, és ehhez alkalmazkodva végezzük a munkákat, mert csak így érhetjük el a kívánt célt és minőséget.
agrotrend.hu / beol.hu