Kertészet
Idén 160 ezer tonna görögdinnye termett
Itthon idén 160 ezer tonna görögdinnye termet, ez tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület nagyobb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent – mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben.
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönzõ kampányának nyitó rendezvényén, a Xantus János Állatkert elõtt tartott sajtótájékoztatón részletezte, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelõk bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség.
Ezért a termõterület a tavalyi ötezerrõl idén négyezer hektárra csökkent. Az, hogy a húsz százalékos termõterület-csökkenés mellett csak tízezer tonnával csökkent a görögdinnye mennyisége, az a jó fajtaválasztásnak és a jó agrártechnológiának is köszönhetõ – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelõen egyre több a magszegény dinnye, a hibrid és az oltott félék.
A termés jó minõségû, a 160 ezer tonna mintegy hatvan százaléka exportra megy, fõként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.
Fotó: Pelsõczy Csaba
Tarpataki Tamás kitért arra is, hogy az ültetés csúszása és a kedvezõtlen idõjárás miatt a betakarítás is kitolódott, ebbõl következõen a görögdinnye elérhetõsége is hosszabb lett. Jó esetben szeptember végéig lehet jó minõségû termést vásárolni az üzletekben – mondta. Részletezte, hogy a fogyasztók átlagosan az 5-7, vagy 4-8 kilogrammos dinnyéket keresik, egy ember pedig 8-12 kilogrammot fogyaszt egy szezonban átlagosan.
Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezetõ-helyettese arról beszélt, hogy idén is Nyár, dinnye, szeletem címmel indították el a fogyasztást ösztönzõ kampányt. Kiemelte, hogy le kell számolni a görögdinnyéhez kötõdõ Lõrinc-napi hiedelemmel, amely szerint augusztus 10-tõl a dinnye belseje kásás lesz. A hibrid, vagy magszegény fajtáknak köszönhetõen a magyar dinnye szeptember végéig élvezhetõ minõségû.
Fotó: Pelsõczy Csaba
A kampány szeptember 14-ig tart, ennek részeként kóstoltatásokat tartanak, valamint online felületeken népszerûsítik a görögdinnye fogyasztását. Az ügyvezetõ-helyettes kitért arra is, hogy a görögdinnye jótékony hatással van a szervezetre, alacsony cukor és kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthetõ. Mivel kilencven százalékban vizet tartalmaz, jótékonyan hat az emésztésre, a bennük található vitaminok pedig erõsítik a szervezetet.
agrotrend.hu / Agrárminisztérium