Kertészet

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

A 0 Celsius fok alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatot.

A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben. A gyümölcsök virágzási időszakában főként az úgynevezett kisugárzási fagy jelenségével találkozhatunk, kialakulásának oka elsősorban a nyitott égbolt és a szélcsendes időszak, aminek következtében a talajhoz közeli néhány méter magas légréteg hőmérséklete 0 °C fok alá hűlhet. A fagy keletkezése szerint beszélhetünk még szállított fagyról, amikor is egy tájegységre hideg légtömeg áramlik be. A tavasszal fellépő fagyok közül ennek a típusnak ritkább a valószínűsége.

fotó: pixabay.com

Napjainkra a gyümölcsfajok fagyállósága jól kutatott terület. Ez alapján elmondhatjuk, hogy egy faj vagy fajta fagyállóságát örökletes tulajdonságai határozzák meg a legnagyobb mértékben. Ezen felül az optimális termőterület kiválasztásával és helyes termesztéstechnológiával tudjuk növényünket felkészíteni a nem várt hideg hatásokra. Az őszi időjárás és az ebben az időszakban végzett technológiai műveletek, beleértve az optimális tápanyag utánpótlást nagymértékben befolyásolják a fák télre való felkészülését és tavaszi indulását.

A fagy károsító hatása a sejtekből történő vízelvonáson alapszik és a szöveteket a jégkristályok kialakulása teszi tönkre. Jégkristályok a sejtek közötti térben, valamint a sejten belül is keletkezhetnek, míg az előbbi enyhébb károkat okoz, addig az utóbbi súlyos elfagyáshoz vezethet.

A szövetek károsodását nagyban befolyásolja a lehűlés sebessége, általánosságban elmondható, hogy a fokozatos lehűlés mellett kisebb a károsodás mértéke, mint a hirtelen hőmérséklet csökkenésnél. Gyakori a fagykárosodás akkor is, ha a lehűlés lassú, de a felmelegedés hirtelen következett be.

A tavasz közeledtével érdemes beszélni azokról a lehetőségekről, melyekkel mérsékelhetjük a lehűlésből származó károkat. A megfelelően táplált növényeknek mindig jobb az ellenálló képessége és ez a lehűlésekkel szemben is igaz. A növényeink számára a virágzás és terméskötődés egy rendkívül energia igényes időszak, éppen ezért ekkor vannak a legérzékenyebb fenofázisban.

Az elfagyásnak leginkább kitett részek ilyenkor a fakadó rügyek, virágok és apró gyümölcskezdemények. Kis hideg igényű fajok esetében, mint a kajszi és őszibarack hazai klimatikus körülmények mellett túl hamar megkapják a szükséges hideg mennyiséget és ebből kifolyólag korán megindul a rügyek fejlődése, ami szintén fokozza a virágzáskor fellépő fagyokkal szembeni kitettségüket.

Számtalan aktív és passzív módszer ismert, amivel mérsékelhetjük a lehűlésből adódó károkat. Közismert tény, hogy minél töményebb egy oldat annál alacsonyabb a fagyáspontja. A virágzáskori kezelésekkel a sejtek oldott anyag koncentrációját befolyásolhatjuk és ezzel javíthatjuk a fagyérzékenységet. Lefordítva ez annyit tesz, hogy a tápanyagokkal jobban ellátott sejtek jobban tűrik a lehűlésből származó stresszt.

A 2019-es évben annak a lehetőségét vizsgáltuk, hogy huminsav alapú növénykondicionáló készítmények virágzásban történő kijuttatásával mérsékelhető-e a fagykár mértéke? Huminsavakról tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak a stressz toleranciában, javítják a növények abiotikus stresszel szembeni ellenálló képességét.

Továbbá a fagy elleni védelemben a tápanyagok közül fontos szerepet tölt még be a foszfor, mely a sejtosztódás szempontjából lesz kritikus. Jelenléte a sérült sejtek, szövetek helyreállításához lesz elengedhetetlen. Kálium kedvező hatással van a növények vízszabályozására, valamint a cukrok és szénhidrátok képződéséhez is nélkülözhetetlen.

A bór a teljes növényi anyagcserét befolyásolja és alapvető szerepet tölt be a virág és termésképzésben. A cink jelenléte nélkülözhetetlen a megfelelő pollen és a virágszervek kifejlődéséhez.

2019 tavaszán kajszi és őszibarack kultúrákban állítottunk be kísérleteket a Huminisz Kft. két huminsav tartalmú növénykondicionáló készítményével.

A készítményeket az egyes beállításokban egy, illetve két alkalommal juttattuk ki, melyek időpontjait a 1. és 2. táblázatban foglaltuk össze.

A kezeléseket követően az elfagyott és épen maradt virágok arányát vizsgáltuk laboratóriumban mesterséges fagyasztás után. A laboratóriumi munkához teljes virágzásban gyűjtöttük be a virágzó vesszőket, kezelésenként 20 db-ot. A mesterséges fagyasztásos kísérlet során a természetes lehűléseket modelleztük. Óránként 2 °C-kal csökkentettük, illetve növeltük a hőmérsékletet. A legalacsonyabb hőmérsékleten négy órán keresztül tartottuk a mintákat. Kezelés után legalább 12 órán át szobahőmérsékletre raktuk a vesszőket. A fagykárosodás mértékét a virágok elmetszésével értékeltük, a belső szövetek elbarnulása alapján, kezelésenként 100 virág vizsgálatának az átlagában (2. és 3. ábra). A megbarnult szöveteket károsodottnak tekintettük, míg a zöld szöveteket épeknek (1. ábra).

1. ábra. Kajszi ép és fagykárt szenvedett virágai

2. ábra. Az elfagyott virágok aránya (%) ’Gönci magyar’ kajszin -3 °C után, teljes virágzásban levő állományban a kezelést követő 3. napon értékelve.

3. ábra. Az elfagyott virágok aránya (%) őszibarack 'Redhaven' fajtán -4,9 °C után, teljes virágzásban levő állományban a második kezelést követő 3. napon értékelve.

A hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül a kajszi és őszibarack az egyik legfagyérzékenyebb. A 2019-es év tapasztalatai ismét megerősítették azt a tényt, hogy a fiatal fejlődő növényi részek érzékenyen reagálnak a tavaszi lehűlésekre.

Az erre az időszakra jellemző intenzív fejlődés eredményeképpen a növényi szövetekben lévő sejtnedv felhígul, aminek az eredménye a megnövekedett fagyérzékenység lesz.

A gazdaságos termesztés fontos szempontja ezért az áttelelt generatív szervek tavaszi fagytűrő képességének a javítása. Huminisz technológiával kezelt csonthéjasokban akár 10-20%-kal is mérsékelni tudtuk a fellépő fagykárt, mint ahogy azt az eredményeink is mutatták.

 

Oláh Richárd

független értékelő szakember

Huminisz

(X)

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés