Kertészet

Ezért drágább a magyar eper, mint az import

Bajban van, aki meg akarja különböztetni a kettőt, illatra, ízre sem lehet már. Biztosra az megy, aki “Szedd magad” akcióban vagy áruházban vesz.

"Természetesen" hiába van egy-egy árusnál ráírva a földieperre, hogy magyar, ez sok esetben nincs így, a Növekedés.hu szerint a magyar kétszer olyan drága (2000-2400 forint), mint a külföldi – a görög vagy a spanyol, írta az Infostart.

Hogy miért?

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint a lényegesen kedvezőbb dél-európai klíma, a termesztett fajták közötti különbség és a fejlettebb kertészeti technológia miatt lényegesen magasabb hozamokat takarítanak be hektáronként. A másik ok, ami befolyásolja az árat, az a hazai szamócakínálat viszonylagos szűkössége. Magyarországon ugyanis összességében 800 és 1000 hektár között lehet a teljes szamóca termőfelület, és 10-15 ezer tonna lehet az éves termésmennyiség.

Fotó: wikimedia

A görög és a spanyol termés hektárban és mennyiségben is ennek a többszöröse.

Azt is tudni, "elvileg" hogyan lehet felismerni a magyar epret: 60-szor 40 centis fa rekeszekből árulják, mivel ebben szedik össze. Persze ismert trükk, hogy összeöntik a magyart az importtal, és akkor már jóval kevésbé biztos, hogy amit veszünk, magyar. Nem mellékesen a kereskedők akár egy kisebb tétel számlájával is tudják "igazolni", hogy amit árusítanak, magyar, így akár napokig lobogtathatják ugyanazt a számlát. Ennek általánosságáról Kelemen Péter sem tud biztosat mondani, csak azt, hogy előfordul. Az ráadásul már nem is igaz, hogy illatra, ízre meg lehet különböztetni az importot a hazaitól, ugyanis a technológia külföldön is folyamatosan fejlődik.

A szakember szerint, ha biztosra akarunk menni, akkor vagy közvetlenül a termelőtől, akár kisebb piacokon, akár online, esetleg Szedd magad akció keretében, vagy áruházban vásárolunk földiepret. Az idei szamócaszezon egyébként már hetekkel ezelőtt megkezdődött: március végén, április elején már érni kezdett a fűtött fóliasátrakban termesztett gyümölcs, ami mostanra nagyjából le is csengett. Most már inkább a fűtetlen, úgynevezett hideg fóliából származó szamócákat árulják, illetve kezd beérni a szabad földi szamóca is.

A FruitVeB alelnöke hozzátette: az idei termés mennyiségében elmarad az ideálistól, de nem feltétlenül a tavaszi, hanem még az előző őszi fényszegény és csapadékos idő miatt. A földieper-palántákat ugyanis augusztusban-szeptemberben ültetik el, és ősszel alakulnak ki a virágkezdemények, amelyekből azután jó eséllyel a gyümölcs lesz.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés