Kertészet

Érdemes hajolgatni a zöldülő spárgamezőn

Tíz éve kezdett el spárgát termeszteni Bánó Sándor. A balatonszemesi férfi azóta már négyezer négyzetméteren foglalkozik a kedvelt növénnyel, amelyet zöldségkereskedőknek és éttermeknek értékesít.

Egy évtizeddel ezelőtt kezdett spárgatermesztésbe Bánó Sándor. Rádpusztán négyezer négyzetméteren áprilistól júniusig szedik a növényt.

Fotó: sonline.hu / Kovács Tibor

– A homokos-löszös talajt kedveli, ahol magas a talajvíz, Németországban például folyópartokon termesztik – mondta el a balatonszemesi termelő. Először elvetik a spárgamagokat, majd kipalántázzák, egy év után kiveszik a magoncot, azt kell elültetni, amely két év múlva fordul termőre. Csepegtető öntözéssel táplálták a növényt. – Kizárólag zöld spárgát termelünk, ugyanis a fehér fajtához komoly géppark kell, egy úgynevezett buckázó, amely a földből kiszedi a szárakat – tette hozzá a termelő. Bánó Sándor azt mondja, figyelni kell a spárgabogárra, mert ha megjelenik, megeszi a hajtásokat, kárt okozva az ültetvényen.

 

Bánó Sándornak az egész családja segít ilyenkor

A spárgatermesztés nagyon kézimunka-igényes, s egyre nehezebb idénymunkást találni még a Balaton környékén is. – Áprilistól júniusig szedünk napi 25-30 kilónyi spárgát. A rokonság, sógornőm és unokahúgaim nélkül nem tudnánk a szedést elvégezni – avatott be a munkaszervezésbe. Megjegyezte: hűtőházba kerül a növény, és akár egy hónapig is friss marad. A szálakat átlagosan 18-20 centiméteresre vágják vissza egy speciális eszközzel, utána ládákba rakják szellősen, hogy ne törjenek.

 

A zöldségek divatos királya

Csapody Balázs a kezdetek óta visszatérő vásárlója Bánó Sándornak. – Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy helyi és szezonális alapanyagokat használjunk fel az étteremben, a Rádpusztán termelt spárga kiváló minőségű, és nagyon szeretik a vendégeink – mondta el a Kistücsök Étterem tulajdonosa. Hozzátette: nagyon sokrétű a spárga felhasználása. – Készítünk belőle salátát bodzavinegrettel, eperrel, levest zöldborsóval, krémet, párolva pedig kiváló köret például halételek mellé – sorolta a kínálatot Csapody Balázs.
 

Gyógynövényként is jól ismerik

– Nagyon szeretem párolva, a nejem levesben kedveli a legjobban – mondta el Bánó Sándor. A spárga fogyasztása nagyon egészséges, enyhe vízhajtó hatása van, és jó hatással van a teljes keringési rendszerre. Tisztító hatású, egykor a vesekő természetes eltávolítójaként is alkalmazták. A régi füveskönyvek beszámolnak arról is, hogy a spárgát gyógynövényként is tisztelték. Ugyanakkor elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

agrotrend.hu / Sonline, Góz Lilla

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés