Kertészet
Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!
2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek
Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!
„Már késő!”- mondta szomorúan a szomszédom egy csúcsrothadásos paradicsommal a kezében. Annyiban igaza van, hogy a bogyókról már nem tudjuk eltüntetni a besüppedő fekete foltokat. De az elszáradt, perzselt leveleket sem lehet visszazöldíteni és a varas körtéről sem tudjuk eltüntetni a barna gombatelepeket. Viszont tanulhatunk az idei évből. Három olyan aktuális problémáról írok, melyeket csak megelőzéssel lehetett volna kivédeni. 2021-ben már sikerülni fog! A fényképek augusztus 24-én készültek.
A paradicsom és a paprika csúcsrothadásáról már az előző felhívásban is írtam. Paradicsomon, paprikán kívül más zöldségféléknél, például cukkininél is előfordulhat, hogy a növény maga egészségesnek tűnik, a leveleken semmilyen tünetet nem látunk, de a termés csúcsán, a bibe körül kisebb-nagyobb besüppedő, barnuló, majd fekete folt alakul ki. Ez nem betegség, hanem egy élettani probléma: nem jut elegendő kalcium a fejlődő termésbe, és emiatt a termés csúcsa elhal. Úgy tűnik, hogy az idén sokan találkoztak ezekkel a beteg termésekkel. A kalciumot a növény nem tudja az idős szövetekből a fiatal, növekvő növényi részekbe szállítani, így, ha hiány lép fel, az mindig a fiatal, növekvő növényi szervekben jelentkezik. Levélzöldségek, salátafélék esetén a kalcium hiány esetén a levélszélek barnulása, elhalása a tünet. Hogy miért nem jut elegendő kalciumhoz a növény: sokféle oka lehet. Lehet, hogy túl sok a talajban a felvehető nitrogén, elsősorban az ammónium formában (például éretlen istállótrágya kijuttatásának is lehet a következménye), és emiatt túl gyorsan fejlődik a növény, és más elemekből, így kalciumból relatív hiány lép fel. Okozhatja nagyon magas hőmérséklet, túl sok vagy túl kevés csapadék, de nagyon magas páratartalom is, mivel ilyenkor párologtatni nem tud a növény, és így a gyökerekből a levél és a termés felé történő vízszállítás is leáll. Visszagondolva a nyárra, nem is csodálkozom azon, hogy találkozunk csúcsrothadásos paradicsommal, hiszen a felsoroltak események mind előfordultak. A kalcium pótlása kalcium-nitrát levéltrágya formájában ökológiai gazdálkodók részére nem engedélyezett, és a kalciumklorid oldat használata is csak almában, a sztipikkesedés (vagy más néven keserűfoltosság) megelőzése céljából engedélyezett, ezért a legtöbb, kertészeti oldalon ajánlott levéltrágya használata nem megoldás. Ellenben a kalcium-oxid tartalmú Myr Kalcium lombtrágya ökológiai zöldségtermesztésben is használható a vegetációs időszakban 2-3 alkalommal, 0,2-0,4%-os töménységben kijuttatva.
Abban az esetben, ha a talajban elengedő a kalcium, de időjárási okokból mégsem felvehető a növény számára a lombtrágyázással hatékonyabban avatkozhatunk be. Ellenkező esetben a talaj kalcium-szolgáltató képességét kell támogatni, majd a következő szezonban, kalcium pótlással: ne feledkezzenek meg a talaj meszezéséről! A meszezés elvégezhető mészkőpor kijuttatásával (például Abavit ásványi trágya), más, mésztartalmú termésnövelő anyag használatával, például magas szervesanyagtartalmú (21% felett) és kalciumtartalmú (31% feletti CaCO3) alginittel, vagy a dudarit alapú Greensoil termékcsalád mésszel dúsított tagjával.
A termesztéstechnológia is segíthet. A talaj nagy tömegű szervesanyaggal, komposzttal vagy szalmával történő takarásával a talaj hőmérsékletingadozása csökkenthető, kevésbé szárad ki, folyamatos a vízfelvétel a talajból.
► Nem permetezem az Óbudai Megfigyelőkert idős körtefáját. A nyárvége csapadékos, változékony hőmérsékletű időjárásában a gyümölcsökön megjelent a varasodás. Már helyrehozhatatlan a kár, korábban kellett volna permetezni. Ismerem a fát, bő egy hónap van a szüretig, tehát rövidebb, 10 napos várakozási idejű rézhidroxiddal (Funguran Progress) akár védekezhetnék is.
Úgy látszik, hogy a Nap káros sugaraival is számolnunk kell. Még nem szoktunk hozzá, ahhoz, hogy a meleget adó, cukorfokot növelő napsugarak perzselhetnek is. A tünetek felismerése sem egyszerű, mert hasonlítanak a hiánybetegségeknél jelentkező elváltozásokra. Amennyiben a napos oldalon látjuk, a durva körvonalú, a levélerek mintázatával nem összefüggő foltokat, akkor biztos, hogy a napperzselésről, pontosabban az erős ultraibolyasugárzás okozta szöveti károsodásról van szó. A telepítés és a zöldségágyás helyének a kiválasztásánál, és pl. a fajtaválasztáskor már erre is gondolnunk kell.
A fóliasátrak árnyékolásával (Raschel háló, festett fólia), valamint a levélfelület erősítésével a napégés megelőzhető. Az előző felhívásban említett kálium-szilikát tartalmú lombtrágya egyértelműen napégés megelőzésére használható. Tulajdonképpen a legtöbb ökológiai termesztésben engedélyezett növénykondicionáló a növényi szövetek erősítésén keresztül csökkenti a gombabetegségek megjelenésének kockázatát. Kifejezetten napégés és termésrepedés megelőzése céljából pedig a szilícium-dioxid, kálium-karbonát és kálium-hidroxid tartalmú Prosilicon is alkalmazható. Sok biostimuláló készítmény algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaz, kifejezetten a hőstressz kivédését is segítik. Arra felhívjuk a figyelmet, hogy minden zöldmunkát kíméletesen kell végezni, tehát ha a termés minőségének növelése érdekében megritkítjuk a lombozatot, és közvetlen napfényre kerül a termés, legyen az szőlőfürt vagy paradicsom, az érzékeny lesz a napfényre, és megéghet. A kalapról mi se feledkezzünk meg!
Az áfonya kényes növény. Speciális, savanyú talaj-pH-t kíván és a virágcserép sem ideális a számára, ebben gyorsan kiszáradhat a földje, körbe süti a nap. Ráadásul egy holland fajtát kaptunk, melyet a felhős, nálunk hűvösebb országban nemesítettek ki. Néhány óra alatt fonnyadtak így el a levelei. Talán kiheveri a fotón látható napégést.
Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György és az ÖMKi Csapata
agrotrend.hu / ÖMKi