Kertészet

Előbújt a medvehagyma

Bő egy héttel korábban bújt elő idén a tavasz első gyógynövénye, a medvehagyma, mint az előző években. A somogyi erdőkben már telnek a kosarak, hiszen egyre több étterem és cukrászda ízesíti süteményeit, ételeit medvehagymával.

A toponári Haller Zoltán évek óta gyűjti a tavaszi növényt. – Ilyenkor szeretem, amikor friss, zsenge, a vadpörkölt mellé csinálunk belőle salátát – tette hozzá – írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

Pár száz méterre a toponári gyűjtőtől a zselickisfaludi Fodor Istvánnal találkoztunk a zselici erdőben, aki nem csak a családnak, hanem eladásra is gyűjt a növényből. Azt mondja, idén korábban bújt ki a gyógynövény az avar közül. – Az enyhe tél miatt bő egy héttel korábban jelent meg a medvehagyma, különösen a védett, napos hely kedvez neki – jegyezte meg Fodor István.

– Az állami erdőkben saját felhasználásra szabadon lehet gyűjteni, de maximum két kiló szedhető, csak engedéllyel lehet nagyobb mennyiséget hazavinni. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Magas a C- vitamin-tartalma, ismert vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása is, nem beszélve arról, hogy finom – sorolta Fodor István.

– A népi megfigyelések szerint a hagyma külsődleges használata – borogatásként, lemosásként – jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében.

Egyre több somogyi étteremben, cukrászdában használják különböző ételek ízesítéséhez a medvehagymát.

– Pénteken a menüben már szerepel a friss medvehagyma, pogácsába kerül belőle – mondta el Gergely Ica, Kapos Hotel marketingvezetője.

– Március első napjaiban pedig medvehagymával ízesített előétel, főétel és desszert is lesz éttermünkben. – Azt tapasztaljuk, hogy vendégeink már nagyon várják a tavaszi, friss üde növényből készült ételeket.

Évek óta használják alapanyagként a medvehagymát a balatonlellei Márton Cukrászdában is. – Nagyon szeretik a vásárlóink, ilyenkor a legjobb az íze, de teszünk el a növényből szárítva is, hogy egész évben tudjuk kínálni a medvehagymás pogácsát vásárlóinknak – mondta el Márton Kata, a cukrászda üzletvezetője.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés