Kertészet

Debreceni Egyetem: Együttműködéssel az ipari zöldség ágazatért

A DE és a FruitVeB konferenciáján a szakemberek az ágazat összefogását sürgették a feldolgozóipar és a termelők helyzetének javítása érdekében.

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről volt szó a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács konferenciáján. A szakemberek az ágazat összefogását sürgették a feldolgozóipar és a termelők helyzetének javítása érdekében.

A zöldségtermesztés és a feldolgozóipar alapja, meghatározó zöldségfaja a csemegekukorica és a zöldborsó. Ez a két kultúra adja a zöldség termőterületek kétharmadát, a hűtő- és konzervipar felvásárlásának, valamint a késztermék kibocsátásának 70-80 százalékát.

– A csemegekukorica és a zöldborsótermelés a mezőgazdaság azon területe, ahol a termelők és a feldolgozók hatványozottan egymásra vannak utalva. Ezért fontos, hogy az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a feldolgozóipar kapacitásának korszerűsítésére, illetve bővítésére. A termelők számára ez a fejlesztési folyamat biztonságot teremt, emellett az ágazatban dolgozók továbbra is számíthatnak az 50 százalékos támogatási intenzitású, a hatékonyság növelését segítő támogatásokra – mondta előadásában Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a támogatási rendszer újdonságait bemutatva kiemelte a termésbiztonságot növelő fejlesztések, például az öntözéstechnológiai beruházások fontosságát.

– Magyarországon a csemegekukorica-termelés kiemelt ágazat, amely 33-35 ezer hektáron folyik. Jó termőhelyi adottságokat, öntözést és speciális technológiát igényel. A termelés hatékonyságának növelése csakis a genetikai előrehaladással, az öntözés fejlesztésével és a precíziós mezőgazdaság alkalmazásával érhető el – emelte ki Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a tudásátadás fontosságát hangsúlyozta a szakmai konferencián. – A debreceni agrárkar egy tudásközpont, ahol az oktatás, a tudomány és a kutatás mellett nagy szerepet kap a szaktanácsadás is. Az agráriumban dolgozók itt megkapják a sikerességükhöz, a versenyképességük növeléséhez szükséges információkat. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar célja, hogy a tudományos eredmények közvetlen átadásával tovább segítse a termelőket, az agrárvállalkozásokat – fogalmazott Stündl László.  

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában kiemelte: a csemegekukorica és a zöldborsó ágazat nehézségei közvetlen hatással vannak a zöldség-gyümölcs feldolgozóiparra. Ezért fontos a két kultúra versenyképességének javítása, illetve pozícióinak megtartása.

– Az időjárás átalakulása, az aszályos, illetve extrém csapadékos időszakok felszaporodása, a hűtő- és konzervipart ellehetetlenítő energiaválság, valamint a gabona és az olajnövények árának emelkedése jelentősen megnehezítette a termelők munkáját. Az ágazat szereplőinek a szektor jövőjéért, az ágazat megmentéséért kell együttműködniük – jelentette ki Apáti Ferenc.

A szakmaközi szervezet vezetője szerint a csemegekukorica- és a zöldborsó-termelés hatékonyságának drasztikus javítására van szükség a zöldség-gyümölcs feldolgozóipar életben tartásához. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett szakmai konferencián tizenhat előadás hangzott el, több mint 270 szakember részvételével. Az eseményen szó volt egyebek mellett a biológiai növényvédelmi technológiák jövőjéről, a nyersanyag-minőség és a késztermék-előállítás összefüggéseiről, valamint a feldolgozott termékek piaci kilátásairól.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés