Kertészet

Belgium: veszélyben a szabadföldi zöldségtermesztés

Áremelésre szólított fel a legnagyobb szövetkezet, ellenkező esetben 50%-kal csökkenhet a zöldségtermelés volumene Flandriában.

Létrehozva:

|

A legnagyobb belga szövetkezet, az 1200 tagot számláló, évi 106 millió eurós forgalmat bonyolító Ingro arra szólította fel az Ardo és D’Arta feldolgozókat, hogy emeljék átvételi áraikat, különben a közeljövőben akár 50%-kal is megcsappanhat alapanyagbázisuk – írja a FruitVeb. Az Ingro szerint ez a folyamat már el is kezdődött, számos gazda hagyott fel a szabadföldi zöldségek termesztésével, és inkább jóval kevésbé intenzív, mégis jövedelmezőbb kultúrák felé fordult, mint amilyen a gabonafélék, repce, kukorica vagy a burgonya.

Az Ingro szerint egyre kevésbé éri meg zöldségféléket termeszteni, és a kormányzati statisztikai adatok ezt már az idei évben alá fogják támasztani: várhatóan 30%-kal esik vissza a flamand zöldségtermesztés volumene. Különösen érzékenyen érintett kultúrák a spenót (-28%), a sárgarépa és a zöldborsó (egyaránt -23%).

Fotó: pixabay.com

A termelők szerint egyszerűen túl drága a zöldségnövények termesztése, és nem hozza vissza a befektetett pénzt: a szaporítóanyag drágulása mellett a műtrágya ára négyszeresére nőtt az idén, miközben meredeken emelkedtek a munkabérek (különben is súlyos munkaerőhiánnyal küzd az ágazat), és akkor még nem is beszéltünk az energia- és üzemanyagárak robbanásáról. Ehhez képest a gabonafélék hektáronkénti termelési költsége mindössze az ötöde például a kelbimbóénak, sokkal kevesebb műtrágyát igényel, gyakorlatilag alig kell hozzá alkalmazott, és különösebb pénzügyi kockázatot sem jelent elkezdeni a termelést.

Ha a feldolgozókhoz az évente szokásos alapanyag-mennyiségnek csak az 50%-a érkezik be, fajlagosan sokkal drágábban fognak termelni, mint 100%-os termés esetén. Ha a hűtőtárolók és a fagyasztók csak félig vannak tele, fajlagosan sokkal drágábban képesek tárolni a termékeket. Már rövid távon hiány alakulhat ki fagyasztott zöldségfélékből.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook