Kertészet

A Villányi borvidéken már javában zajlik a szüret

A gazdák egy része a napokban megkezdheti a környék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a Villányi borvidék mintegy 2500 hektáros szőlőtermő területén.

A Villányi borvidéken elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. Ezt a fajtát 330 hektáron termesztik a borvidéken, 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése szeptember végén kezdődik, a 400 hektáron termelt sauvignon- fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről – írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi tanács­ának titkára elmondta, a napokban megkezdődött a munka. Villány jellegzetessége a kékoportó, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt is bizakodók.

– A szőlőtermő területen hektáronként 6–9 tonna közötti átlagtermést produkáló szőlőfajtából a titkár szerint akár 8–9 tonnát is betakaríthatnak majd tízezer négyzetméterenként, a próbaszüretek ugyanis jó eredményekkel zárultak, az időjárás pedig továbbra is kedvező az érés szempontjából. A későn érő fajták terméskilátásait nagyban befolyásolja a következő bő egy hónap időjárása; a termelők tartós melegben és mérsékelt mennyiségű csapadékban bizakodnak – nyilatkozta Nagy Gergely. Villány esetében továbbra is a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok a népszerűek mind a hazai, mind a forgalom 5–10 százalékát adó külföldi piacon.

Nagy Gergely lapunk kérdésére elmondta, a kézi munkaerő hiánya egyre nagyobb gondokat okoz a mezőgazdaságban, és főleg a nagy pincészetek közül egyre többen élnek a gépi szüret lehetőségével. A kézi szüret aránya még mindig 80–90 százalékban van, de elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években ez az arány inkább a kombájnos szüret irányába fog tolódni. A technológia fejlett, nagyon kíméletes szüretet lehet a modern kombájnokkal végezni, ugyanakkor a prémium szőlők szüretelését továbbra is ládás szedéssel végzik.

fotó: pixabay.com

A Polgár Pincészet és az Irány Villány közösség élményszüretre invitálja azokat, akik szeretnének részesei lenni a szüretnek. A lelkes szüretelőket szeptember 12-én várják, a szedés és a préselés után pedig a résztvevők megkóstolhatják a mustot, sőt haza is vihetnek az ízletes nedűből. Hogy munka közben se legyenek szomjasak a dolgos önkéntesek, a Polgár Pincészet egyedi fesztiválpoharaiból fogyaszthatják a jól megérdemelt fröccsöket.

A nap zárásaként nem marad el a mulatság sem, a résztvevők vacsorával, élő zenével (Krajczi Róbert és zenekara biztosítja a muzsikát), tánccal és persze a finom borokkal jó hangulatban ünneplik meg a sikeres szüretet. A villányi élményszüretre a részvétel korlátozott létszámban lehetséges, ezért előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az iranyvillany@gmail.com címre küldhetnek az érdeklődők.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés