Kertészet

A klímaváltozás a borgasztronómia erőviszonyait is átrendezi

A brit éghajlati körülmények az előrejelzések szerint a felmelegedés hatására Champagne és Burgundia klimatikus viszonyait idézhetik majd fel egy kutatás szerint.

A brit éghajlati viszonyok alkalmassá válhatnak rizling, sauvignon blanc és semillon szőlőfajták termesztésére, a pinot noir és a chardonnay pedig az eddiginél jóval nagyobb területen él majd el vígan az országban – írta az Infostart. A korábbi rekordot jelentő 2018-as évben tapasztalt meleg és száraz körülmények már gyakoribbak, mint eddig voltak, a tendencia pedig folytatódni fog Steve Dorling, az East Anglia Egyetem professzora szerint, írja a Sky News.

A 2021–2040-es időszakban az évek 60 százalékában lesznek ilyen meleg, száraz időszakok, a 2018-as hőség kialakulását pedig a felmelegedés tette harmincszor valószínűbbé, állapították meg. Persze a klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre gyakorolt pozitív hatása mellett számtalan negatív következménye is van: felhőszakadások, árvizek és a tengerszint emelkedése, aminek következtében otthonok ezrei kerülnek veszélybe.

A kutatás szerint 2004–2021 között már tapasztalható volt a borágazat felfutása az országban: 761 hektárról 3800-ra nőtt az ilyen célból megművelt területek nagysága.

Fotó: pixabay.com

Most az East Anglia Egyetem, a London School of Economics, a Vinescapes Ltd. és a Weatherquest Ltd. kutatói számítógépes modellt készítettek annak felmérésére, hogy az Egyesült Királyságban a termesztési körülmények milyen gyakran hasonlatosak a franciaországi Champagne-ban és Burgundiában, valamint a németországi Badenben nemrégiben tapasztalt éghajlathoz.

A brit szőlőtermesztési szezon átlagos hőmérséklete egy fokkal emelkedett és tovább fog melegedni az idő: ez azt jelenti, hogy olyan fajtákat is bátran termeszthetnek a britek, mint a rizling, a sauvignon blanc vagy a semillon. Nagy területek válnak alkalmassá arra is, hogy az eddig főként habzóbor előállítására termesztett pinot noir-t már ne csak ebben a formában dobhassák piacra.

"Egyes években az Egyesült Királyság bizonyos régióiban a vegetációs időszak éghajlata hasonló lehet ahhoz, amely a közelmúlt legjobb champagne-i évjárataihoz járult hozzá, valamint támogatja a burgundi és badeni típusú vörösborok megnövekedett potenciálját" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Alistair Nesbitt, a Vinescapes Ltd. szőlészeti és borászati tanácsadó cég munkatársa.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés