Keresés
Close this search box.

Kertészet

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A használatával elért eredmények jó terméskötődést, piacos és kiváló minőségű termést mutatnak. Talán meglepő, de tény, hogy a betakarítandó termés mérete közvetlenül a kötődés után dől el (alma esetében pl. az első 50-60 napban), mintsem növekedésének későbbi időszakában. A termékenyülést követően intenzív sejtosztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejtosztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése megy végbe. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás-terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

 A Goёmar BM-86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított gyümölcs minőségére.

A magasabb poliamin-szint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. fagyhatás vagy lehűlés.

A Goёmar BM 86-tal kiegészített technológia termésmennyiségre és -minőségre gyakorolt hatásvizsgálat eredményeit a mellékelt adatok jól mutatják a 2020-as évben

A Blauburger és a kísérleti parcellák szüreti ideje szeptember 18. volt.

Ismétlésekként, előre kijelölt 8 tőkés parcellákról ládákba leszedett termést lemértük, a termésmérés eredményeit a mellékelt táblázatban és a grafikonon láthatjuk.

Biostimulátorunk pozitív hatását egy másik vizsgálatban, Chardonnay fajtában is sikerült kimutatni. A Goёmar BM 86 3 alkalommal (virágzás, kötődés, kisbogyós állapot) került kijuttatásra 3,0 l/ha dózisban. 50 fürtön mértük a bogyóméret alakulását, három kategóriába sorolva a bogyókat.

 

Goёmar BM 86 3×3 l/ha Chardonnay fajta (2020)

Kezeletlen Chardonnay fajta (2020)

A Goёmar BM 86 készítmény eredményesen használható fel a szőlőtermesztésben, különösen a szőlő mennyiségre gyakorolt hatása látványos. Kijuttatását ebben az esetben is a virágzás időszakára kell időzíteni, és többszöri kijuttatást kell tervezni. Az első permetezést a virágzás kezdetekor, a következőt a  virágzás végén, míg a harmadik kezelést a terméskötődéskor – kisbogyós állapotban kell elvégezni. Különösen azokban a fajtákban érdemes a készítményt bevetni, amelyek madárkásodásra hajlamosak. A technológia nem csak a terméskötődés hatékonyságát javítja, hanem a bekötött bogyókezdemények – különböző okok miatt bekövetkező – elrúgását is mérsékli. Eredményként piacos, telt fürtöket, tetszetős árut kapunk.

A kezelés hatékonyságát javítja, ha a készítmény kijuttatásakor a tankkeverékhez Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot adunk. Ennek különösen a szőrözöttebb levelű fajtáknál van jelentősége, valamint, mivel viszonylag kicsi lombfelületet kell kezelnünk, így kell elérnünk a lehető legjobb fedettséget.

A Goёmar BM 86 biostimulátor alkalmas arra, hogy pontosan betartott kijuttatási program mellett segítse az intenzív termesztéstechnológia eredményességét, a jó minőségű, piacos termés elérését.

                                                                                                                                                    

UPL Hungary Kft.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés