Kertészet

Tarolni fog a kajszi idén a pálinkafőzdékben

gyümölcsfáknak legalább 170 napra van szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek a következő évi szezonra. kora tavaszi, 20 fok fölötti átlaghőmérséklet azonban felgyorsított mindent: így a nedvkeringést és a rügypattanást isA februári melega korai fajtákat, így a kajsziis teljes virágzásban érteEnnek ellenére ez a gyümölcs lesz a kereskedelmi főzdék népszerű alapanyaga, így évek múltán ismét vásárolhatunk kajszibarackból készült pálinkát.

forrás: novenyvedoszer.hu

 

 

A márciusi, áprilisi fagyok a tavalyihoz képest kisebb károkat okoztak azokon a helyeken, ahol korábban száz százalékban elfagytak a virágok. Kelet-Magyarországon közepes, a Dunántúlon kimondottan jó lesz a termés kajszibarackból, amelynek nagyon örülnek a termesztők és a feldolgozók egyaránt. Ezt erősítette meg Fabulya Attila, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának a vezetője. A hazai pálinkapiac egyik legmeghatározóbb gyümölcse a kajszibarack, ami Kárpát-medence szerte is kiváló alapanyag. Az illata, az íze egyértelműen megnyerő, ezért a szezonban minden ekörül forog végre.

A szakember elmondta azt is, hogy voltak esősebb időszakok júniusban, majd megérkezett a hőség, ami nem kedvezett a gyümölcsöknek, hiszen az felboríthatja az íz és a cukortartalom egyensúlyát. Ennek a harmóniájából lesz ugyanis kiváló pálinka.

Ennek ellenére jó gyümölcsalapanyagok állnak rendelkezésre, amelyekből kiváló minőségű pálinkák készülnek. A tavalyinál kisebb mértékű fagykárok kedvező hatással voltak a hazai gyümölcstermés alakulására, ami jobb évet vetít előre a pálinkapiacon. A kereskedelmi főzdék helyzetét nehezíti az, hogy a jó termés ellenére is magas maradt a gyümölcsök ára. Egyelőre tehát jó, közepes év várható.

Az értékesítés azonban országszerte visszaesett a jó szezon ellenére. A hazai pálinkatörvény megengedi a magánfőzést, amelynek során egy család otthoni körülmények során is főzhet magának párlatot, emiatt a kereskedelmi főzdék forgalma csökken, de ez igaz a vendéglátóhelyeken árusított pálinkákra is. Az első számú hungarikumunk azonban jelen marad a közgondolkodásban, ugyanis magyar földön termett és hazai gyümölcsből készített, zárjeggyel ellátott, kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcspálinkáról van szó, amit másként nem nevezünk, hiszen minden más csak gyümölcspárlat.

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés