Kertészet
Tarolni fog a kajszi idén a pálinkafőzdékben
A gyümölcsfáknak legalább 170 napra van szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek a következő évi szezonra. A kora tavaszi, 20 fok fölötti átlaghőmérséklet azonban felgyorsított mindent: így a nedvkeringést és a rügypattanást is. A februári melega korai fajtákat, így a kajszit is teljes virágzásban érte. Ennek ellenére ez a gyümölcs lesz a kereskedelmi főzdék népszerű alapanyaga, így évek múltán ismét vásárolhatunk kajszibarackból készült pálinkát.
A márciusi, áprilisi fagyok a tavalyihoz képest kisebb károkat okoztak azokon a helyeken, ahol korábban száz százalékban elfagytak a virágok. Kelet-Magyarországon közepes, a Dunántúlon kimondottan jó lesz a termés kajszibarackból, amelynek nagyon örülnek a termesztők és a feldolgozók egyaránt. Ezt erősítette meg Fabulya Attila, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának a vezetője. A hazai pálinkapiac egyik legmeghatározóbb gyümölcse a kajszibarack, ami Kárpát-medence szerte is kiváló alapanyag. Az illata, az íze egyértelműen megnyerő, ezért a szezonban minden ekörül forog végre.
A szakember elmondta azt is, hogy voltak esősebb időszakok júniusban, majd megérkezett a hőség, ami nem kedvezett a gyümölcsöknek, hiszen az felboríthatja az íz és a cukortartalom egyensúlyát. Ennek a harmóniájából lesz ugyanis kiváló pálinka.
Ennek ellenére jó gyümölcsalapanyagok állnak rendelkezésre, amelyekből kiváló minőségű pálinkák készülnek. A tavalyinál kisebb mértékű fagykárok kedvező hatással voltak a hazai gyümölcstermés alakulására, ami jobb évet vetít előre a pálinkapiacon. A kereskedelmi főzdék helyzetét nehezíti az, hogy a jó termés ellenére is magas maradt a gyümölcsök ára. Egyelőre tehát jó, közepes év várható.
Az értékesítés azonban országszerte visszaesett a jó szezon ellenére. A hazai pálinkatörvény megengedi a magánfőzést, amelynek során egy család otthoni körülmények során is főzhet magának párlatot, emiatt a kereskedelmi főzdék forgalma csökken, de ez igaz a vendéglátóhelyeken árusított pálinkákra is. Az első számú hungarikumunk azonban jelen marad a közgondolkodásban, ugyanis magyar földön termett és hazai gyümölcsből készített, zárjeggyel ellátott, kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcspálinkáról van szó, amit másként nem nevezünk, hiszen minden más csak gyümölcspárlat.