Kertészet

Spanyolország: 9%-kal nőtt az idei zöldség-gyümölcs import

 

Bár a szeptemberi adat 6%-os csökkenést jelez, az év első 9 hónapjában 9%-kal nőtt a spanyol zöldség-gyümölcs import volumene – olvasható a FruitVeB cikkében.

A FEPEX adatai szerint a spanyol friss zöldség- és gyümölcsimport szeptemberben 6%-kal csökkent a 2022-es év azonos hónapjához képest (összesen 298,2 ezer tonna volt), de az év első kilenc hónapjának összesített mennyisége továbbra is 9%-os növekedést mutat (3 millió tonna) az előző évhez képest.

Fotó: illusztráció, canva.com

Augusztus (-10%) mellett a szeptember volt a második olyan hónap 2023-ban, amelyben a behozatal mennyisége csökkenést mutatott. Szeptemberben a gyümölcsök behozatalának csökkenése 7%-os volt (173 ezer tonna), a zöldségféléké pedig 5%-os (125 ezer tonna), ám értékét tekintve az import 1,7%-os bővülést mutatott, összesen 317 millió eurót tett ki.

A szeptemberi csökkenés ellenére az év első kilenc hónapjának összesített mennyiségét tekintve a behozatal 9%-kal, összesen 3 millió tonnával nőtt, és értéke is 20%-kal, összesen 3272 millió euróra emelkedett.

A januártól-szeptemberig terjedő időszakban a zöldségek esetében az éves növekedés a mennyiséget tekintve 5%-os (1,3 millió tonna), értékben pedig 23%-os volt (981 millió euró).

A gyümölcsök esetében az éves növekedés 13%-os volt mennyiségben (1,7 millió tonna) és 19%-os (2290 millió euró) értékben kifejezve.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés