Kertészet

Szántóföld

Sok előnye van a batátatermesztésnek, sokan át is állnak a mezőgazdaságban más növényekről erre

Batáta, vagy burgonya? Sok termelő és fogyasztó teszi fel ezt a kérdést az utóbbi időben. Előbbiek szívesen áttérnének a batátára, és adnák fel végleg a burgonyát. Utóbbiak pedig örömmel látják a tányérukon. A kettő között van az igazság: habár a batáta szépen szorongatja a burgonya piacát, de a sokféleség jegyében nem szabad lemondani róla, mivel jól elférnek egymás mellett. A batáta ültetés május közepén kezdődik és június elejére fejeződik be, de már szeptember elején szedhető, és október végére fejeződik be a betakarítása. A sok előnye közül az egyik az, hogy eltárolható akár egy évig is, viszont februárra kifut a készlet.

forrás: novenyvedoszer.hu

Sokan tértek át a parikatermesztésről a batáta termesztésére – elsősorban a Homokhátságban. A térségben gazdálkodók gyorsan képesek értékesíteni a termést átlagban ötszáz forintért kilónként. A sárgahúsú a legismertebb, azért is, mert erről azonosítják be a legöbben az édesburgonyát. Orvosok, dietetikusok állítják, hogy egészséges is, sőt van, aki azt mondja, egészségesebb, mint a hagyományos burgonya. Vajon képes-e kiszorítani, vagy legalábbis megszorongatni a krumplit a batáta, amelynek a termesztése sok kézimunkát igényel és igazi hazája a Homokhátság.

A hazai termesztők még igen kis területen foglalkoznak az ázsiai eredetű növénnyel. Kétszáz hektár körül van a batáta termőterülete, amelynek nagy része a Dél-Alföldön található, mivel az ottani klíma és a homok nagyon alkalmas a termesztésére. A termesztők száma megszaporodott az elmúlt években, viszont az egyiptomi és más országokból érkező batátaimport elvette a kedvüket a hazai termesztőknek, mert azok olcsóbbak. A keresletnövekedés hatására kezdtek el az importőrök dolgozni, ez az oka a sokkal több import zöldségnek. Eddig még minden termelőnek sikerült időben eladni a batátáját, tehát nem voltak beszorult készletek, a magyar batátára volt kereslet az import ellenére is.

Váraljai László ásotthalmi gazda szerint az egyiptomi batáta valóban olcsóbb, ugyanakkor az amerikainak felment az ára, ezáltal kiszorult a piacról, és átmeneti zűrt is okozott az említett egyiptomi batáta, de a hazai termést még így is sikerül jól eladni.

Az egyiptomi szezonalitás termék, amelynek köszönhetően ha kifut, a hazai újra jobban előtérbe kerül. Jól tárolható is a batáta, ami az értékesítést is megkönnyíti.

Váraljai Dénes volt az a termelő, aki Laoszból behozta Magyarországra a batátát és meghonosította. Fia, Váraljai László öt hektáron termeszt édesburgonyát és szaporító anyaggal is ellátja a termelőket Ásotthalmon.

A meleget szereti a batáta, tehát trópusi növényként igényli is. A meleg éghajlaton az esős időszak végén kezdik ültetni és a száraz évszakra esik a tenyészidőszak nagy része. Ezt Ásotthalmon úgy oldják meg, hogy az ültetést követően öntöznek, majd utána nem igényel sok csapadékot a batáta. A külső része érzékeny, ezért felszedés előtt érdemes a talajt szárítani a szakember szerint.

A batáta nagyon népszerű a kistermelők körében, akik ezrével jelentkeznek pár tő palántáért, ugyanakkor a termelés zömét a nagyok adják. Száz-kétszáz nagyobb termelő van, akik már a piacra termelnek, de növekszik az érdeklődés mind a kereslet, mind pedig a kínálat oldalán.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés