Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

A szőlőtermesztők és a termés védelme érdekében megállapodást kötött a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Szerencsi- és a Sárospataki Rendőrkapitánysággal. A szüreti időszakban ezentúl fokozottabb lesz a rendőri jelenlét az ültetvényeken, de az ellenőrzésbe bekapcsolódnak a helyi polgárőrség munkatársai és a termelők is. A hegyközségi tanács szerint ezentúl nagyobb biztonságban várhatják a szüretet a gazdálkodók, ugyanis a világszerte legértékesebb szőlőként számon tartott tokaji a nyerészkedők érdeklődését is felkeltette – írták a Növényvédőszer.hu-n.    

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek, akiknek régi vágya teljesült azzal, hogy létrejött a megállapodás a rendőrség és a hegyközségi tanács között ennek az értékes alapanyagnak a védelméről. A kései szüretelésű szőlő ugyanis felkeltheti a figyelmét azoknak is, akik mások kárára szeretnének anyagi hasznot remélni belőle, ezért ezt akadályoznák meg minél hamarabb. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint ez az együttműködés a termelőket is védi, ugyanis amiért egész évben rengeteget dolgoznak és nem kevés anyagi áldozatot hoznak, attól jogosan várhatják el azt, hogy biztonságban legyen.

„Az idei év egy kimondottan klasszikus évjáratnak tekinthető, szemben a tavalyival, amelyet végig kísért a szárazság, de ennek ellenére is szép borok születtek. 2023-ban jó előjelekkel indult az évjárat: időben elindult a rügyfakadás, megfelelő volt a csapadékellátottság és a napsütéses órák száma, tehát ezért is nevezhető klasszikusnak minden szempontból. A szürettel is elégedettek lehetünk, ugyanis a pincészetek nagy része már befejezte a száraz borok alapjául szolgáló szőlők szedését, a borok pedig szépen erjednek. Elkezdődött az aszúszemek gyűjtése, és a dűlők fekvésétől függően kedvezően alakul az aszúsodás a borvidéken. Összességében szép, gazdag ízvilágú száraz szamorodni és aszú borokban reménykedünk” – nyilatkozta Molnár Péter.

Folyamatosan szedik az aszúszemeket a Dereszla Pincészet ültetvényein is, ahol még néhány nap van még hátra az úgynevezett aszúáztató bornak való szőlő szüretéből. Kalocsai László birtokigazgató szerint is kiváló évjárat várható minden szőlőfajtából. Hozzátette: komoly mennyiségű szőlőt különítenek el pezsgő alapanyagnak, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a tokaji pezsgők iránt, amelyek furmintból és hárslevelűből készülnek.

– A borászati piac nagyon változatos képet mutat idehaza és a nagyvilágban is: mindenütt érezhető a csökkenő borfogyasztás, ami a fehérborokat érinti a legkevésbé – ez jó hír a tokaji szőlőtermelőknek. Ez összefüggésben lehet az életmódunk változásaival, a globális felmelegedéssel és az átalakuló fogyasztói trendekkel, amelynek köszönhetően a fehérborok és a pezsgő népszerűsége, vásárlása enyhén emelkedik, míg a vörösborok fogyasztása csökken. Lengyelország egyébként kiemelkedő felvásárlója a tokaji boroknak, tehát egy olyan országról beszélünk, ahol nincs nagy hagyománya a borkultúrának, viszont folyamatosan növekszik a borfogyasztás. Ez a tendencia azért is elgondolkodtató, mert a jövőben átrendeződhet az ágazat azzal, hogy amíg a tradicionális bortermelő országokban a fiatalok az égetett szeszes italokat jobban előnyben részesítik, addig egy jó marketinggel megcélozhatók azok a régiók, ahol a hűvösebb éghajlat miatt kevés alapanyag terem – hangoztatta a birtokigazgató.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés