Kertészet

Nő a citrusfélék termelt mennyisége

A világszervezet prognózisa szerint a tavalyi mélypontot követően általában nagyobb citrustermésre számítanak a főbb termelő országokban.

A World Citrus Organisation (WCO) november 17-én tette közzé a 2023-2024 szezonra vonatkozó prognózisát, amelyben az északi félteke országai szerepelnek. Az előrejelzést a WCO által november 15-én szervezett Global Citrus Outlook konferencia alkalmából tették közzé, és Egyiptom, Görögország, Izrael, Olaszország, Marokkó, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Olaszország, Törökország és az Egyesült Államok adatain alapul. A prognózis szerint ebben a szezonban a citrusfélék termése várhatóan 28,976 millió tonna körül alakul, ami 12,2%-os növekedést jelent az előző szezonhoz képest, és 1,48%-kal haladja meg az előző 4 szezon átlagát. A citrusfélék exportvolumene szintén bővül: 9,483 millió tonna lesz, ami 11,4%-kal több, mint az előző szezonban, és 4,5%-kal több, mint az elmúlt négy idény átlagos kivitele.

Forrás: pxhere.com

Philippe Binard, a WCO főtitkára így foglalta össze a prognózis eredményeit: “A piacról kapott információk a tavalyi szezon mélypontjáról való kilábalást jelzik. A növekedést főként Törökország és Egyiptom növekedése befolyásolja, míg más országok termelése stabil, vagy csak csekély növekedést könyvelhet el”. Eric Imbert, a CIRAD munkatársa hozzátette: “Az olyan éghajlati problémák, mint a késői fagy, a szárazság, a hőhullámok vagy az új kártevők és betegségek befolyásolták a termelés minőségét, színeződését és a betakarítás időpontját. A piacra továbbra is hatással lesz a geopolitikai instabilitás, míg a fogyasztói kereslet a vásárlóerő korlátozása és az infláció miatt még mindig nyomás alatt van.”

Az északi félteke legfontosabb országainak termelése az alábbiak szerint alakul:

Törökország továbbra is a legnagyobb termelő marad 6,53 millió tonnás termésével, ami jelentős, 45%-os növekedés az előző, rossz termőévhez képest. Ebből a narancsfélék mennyisége 2,06 millió tonna lesz.

Spanyolország az EU legfontosabb termelője 5,95 millió tonnával, ami 2%-os csökkenést jelent 2022-höz képest, itt a narancsfélék volumene 2,64 millió tonna körül alakul.

Egyiptomban 5,4 millió tonnás, a tavalyinál 10%-kal nagyobb termés várható 3,7 millió tonna narancsmennyiséggel.

Az Egyesült Államokban a 4,51 millió tonnás termés 1%-kal jobb a tavalyinál, és bár a 2,48 millió tonnás narancstermés felülmúlja az előző évit, ez csak a fele a 2019-ben betakarított 4,76 millió tonnás volumennek.

Olaszországban 6%-os bővülés, 2,58 millió tonnás citrustermésre számítanak, ebből 1,6 millió tonna lesz a narancsfélék mennyisége.

Marokkó 2,01 millió tonnás termés 15%-kal nagyobb a tavalyinál, a narancsfélékből 930 ezer tonna várható.

Görögország: hazánk legfontosabb partnere a tavalyinál 7%-kal szűkösebb, 1,1 millió tonnás citrustermést vár, ebből 830 ezer tonna lesz a narancsfélék volumene.

Izraelben 530 ezer tonnás, a tavalyinál 2%-kal jobb termésre számítanak, amiből 131 ezer tonna lesz a narancsfélék mennyisége.

Tunéziában a 2022-esnél lényegesen, 25%-kal nagyobb, 370 ezer tonnás termés várható, ebből 226 ezer tonna narancsféle.

A WCO a déli féltekére vonatkozó 2024-es termelési és export előrejelzését áprilisban teszi közzé.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés