Kertészet

Moldova: sokat késik a dióbetakarítás a szárazság miatt

Létrehozva:

|

A termelők szerint az idei, várhatóan 34 ezer tonnás diótermés minősége jobb lesz a tavalyinál – írja cikkében a FruitVeB.

A Moldáv Diótermesztők Szövetségének jelentése szerint szeptember utolsó dekádjában kezdődött csak meg a korai fajták (elsősorban a Pescsanszkij és a Kazaku) betakarítása Moldova legtöbb termesztőkörzetében, pedig több helyen is már három hete érett volt a dió. A csúszást az okozta, hogy egyáltalán nem, vagy csak igen kevés csapadék hullott szeptemberben, ezért nem repedt meg a burok, így pedig a betakarítást követő tisztítás és szárítás sokkal nehézkesebb lett volna. Ezért a szakértők országszerte azt javasolták, hogy inkább tolják későbbre a betakarítás időpontját.

Forrás: FruitVeB

Az EastFruit információi szerint az augusztusi rendkívüli forróság miatt a fiatal dióültetvényekben napégést figyeltek meg, ami a bél sötétedéséhez vezethet, ez pedig csökkenti az áru piaci értékét. Ezzel együtt a diótermesztők úgy vélik, hogy a moldáv dió minősége az idén jobb, mint tavaly volt. Az idei évben Moldova várhatóan 34 ezer tonna héjas diót termel majd az előrejelzések szerint.

A moldáv diótermés éves volumene szárított héjas súlyban 20-25 ezer tonna közötti, jó évben általában Olaszországba és Németországba szállítanak, de számunkra azért is okozhatnak gondot, mert előttünk, korai fajtákkal jelennek meg az európai piacokon, általában már júniusban. Ráadásul Szlovákiába is jó bejárással rendelkeznek (Szlovákia a németek mögött a második legfontosabb héjasdió-exportpiacunk).

Az INC (International Nut Council) szerint a tavalyi 570 tonnával ellentétben idén nincs átmenő készlet az országban, és idén a tavalyi 18.370-nél valamivel nagyobb, 19.000 tonnás árualapjuk lesz. Tavaly az európai uniós piacokon nem sok vizet zavartak, fő exportcélpontjuk Törökország (1050 tonna) és Albánia (237 tonna) volt, csak az olasz piacra jutottak el 4, és a szlovákokhoz 7,6 tonnás mennyiséggel. Újdonság, hogy több nagy gazdaságban kezdték el termeszteni az országban a Piscsanszki vagy Pescsanszki fajtát, és új telepítéseknél előnyben részesítik (60% körüli mag-bél arány, hosszú tárolást követően sem keseredik és nem is sötétedik).

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook