Kertészet

Májusig még bármikor elviheti a termést egy fagy

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, és ezezen a hétvégénis így volt. Az enyhe tél miattaz ország nagy részén nem volt tartós hótakaró. Mindennek az a következménye, hogy már nyílik a kajszibarack, és majdnem három héttel előrébb jár a természet. A felmelegedő klíma érzékenyen érinti a hazai zöldség és gyümölcs ágazatot is.

Forrás: novenyvedoszer.hu

A március még tartogathat mínuszokat, de eddig igen enyhe volt a tél, most pedig kora tavaszias az időjárás. Apáti Ferenc, a Fruitweb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke mindezt úgy foglalta össze, hogy nem normális ez a helyzet, de egyre inkább szokványos az a tél, melyet magunk mögött hagyunk.

-Mezőgazdasági szempontból elmaradt a tél, a november és a december valamennyire hasonlított az évszaknak megfelelő időjáráshoz, de a január és a február – egy rövid időszakot kivéve – tavaszias volt. A Dunántúlon elkezdett virágzani a kajszibarack, ami nem természetes ilyenkor. Megszokott látvány, hogy a kajszi március első felében túl van a virágzáson, de a február végi virágzáshoz nem vagyunk hozzászokva. Már tavaly is korán indult a vegetáció, de idén legalább 10 nappal vagyunk előrébb az előző évhez képest. A további gondot az jelenti, hogy május közepéig bárhol lehetnek olyan éjszakai, vagy napközbeni lehűlések, amelyek kárt okoznak a virágokban, vagy a gyümölcs kezdeményezésekben. Az utóbbi négy-öt évben azt látjuk, hogy a január és a február jellemzően tavaszias, de május közepéig másfél és két hetes ciklusokban visszatér a tél -foglalta össze az elnök.

Forrás: novenyvedoszer.hu

A gyümölcstermesztők felkészültek arra, hogy a sarkvidéki eredetű hideg betörések megérkezhetnek, amely kisöpri a meleg levegőt és két-három napos nagyon hideg következik, így a virágzásban, vagy kis gyümölcs állapotban komoly károk keletkeznek. Már évek óta nehéz eredményesen termelni az időjárás miatt. Örömteli a sok csapadék, így jelenleg a legtöbb hazai termőtájon feltöltődtek a talajok.

Lemosó permetezés, metszés
A legkorábban szirmot bontó mogyoró már egy hónapja elkezdett virágozni, de a később virágzó alma is megindult a fejlődésben az északi termőtájakon. A talaj felmelegedése miatt a későn virágzó virágfajták is megindultak. A lemosó permetezések szintén elkezdődtek és a kajszinál lassan a monília ellen kell védekezni, az almánál azonban még nincs későn a lemosó permetezés, de a szezon szokatlanul korán elindult.

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés