Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lengyelország: rossz minőségű alma borzolja a kedélyeket a boltok pultjain

Az ügyben nyílt levelet fogalmazott meg a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke, aki büntetné a rossz gyakorlatot.

Az alábbiakban a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének (ZSRP, Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej) elnöke, Mirosław Maliszewski által írt nyílt levelet közöljük változtatás nélkül:

„Mint minden évben, idén is visszatért az a probléma, hogy egyes kiskereskedelmi láncoknál ősszel nagyon rossz minőségű alma szerepel a kínálatban. Mint minden évben, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége munkatársai és elnökként én is személyesen járunk közben az ügyben az illetékes állami hatóságoknál. Az élelmiszereknek, így az almának is meg kell felelnie a minőségi előírásoknak ahhoz, hogy eladható legyen. Amit most látunk, különösen a ládákban, ömlesztve árult alma nem felel meg ezeknek az előírásoknak. Sok gyümölcstermelőt felháborít ez a tény, és joggal. Ezek a gyümölcsök nem csak, hogy rosszul néznek ki, de értékesítésük negatív gazdasági következményekkel is jár.

Fotó: Emilien / Pixabay

Sajnos sem az előző, sem a mostani szezonban az állami (kormányzati) intézmények nem reagálnak megkeresésünkre. Az alulméretezett, zúzott, rohadt és rücskös-varas almákat étkezési almaként értékesítik, ahelyett, hogy ipari célokra használnák fel őket. Mindezt azért, hogy a boltokban olcsón kínálják eladásra, ami majd állítólag vásárlásra ösztönzi az árérzékeny fogyasztókat, illetve lehetővé teszi, hogy az egyik lánc megnyerjen egy leárazásos akciót egy másik lánc ellen. Ez az út a semmibe vezet.

Ismét felszólítom az ebben a gyakorlatban érintetteket: a kiskereskedelmi láncokat, a beszállítókat (beleértve néhány csoportot is), és különösen a kormányzati mezőgazdasági és élelmiszer-minőségi felügyeletet, hogy vessenek véget ennek a botrányos gyakorlatnak. Mindannyian veszítünk ezen, különösen a lengyel gyümölcstermesztők.

Ugyanakkor felhívom a gyümölcstermesztők figyelmét, hogy dokumentálják ezeket a botrányos példákat fényképekkel, és küldjék el a következő e-mail címre: intervention@polskiesadownictwo.pl.

Ha még most sem érdekel senkit a hatóságok közül az ilyen promóciós kampányok betiltása, mert például az olcsó alma a boltokban csökkenti az inflációt, biztosítok mindenkit, hogy eljön majd az idő, amikor valaki komolyan fogja venni a dolgot, és az állami (kormányzati) intézmények foglalkozni fognak azzal a feladattal, amiért eredetileg létrehozták őket.

Ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni és az elkövetőket példásan meg kell büntetni. A beszállítóknak azonban vissza kellene utasítaniuk, hogy ilyen botrányos minőségű almát szállítsanak ezeken a napokon, és nem szabadna engedniük az online kereskedők nyomásának, akik a lehető legolcsóbb almát követelik. Itt az ideje, hogy a sarkunkra álljunk.

Ez a szezon a miénk kellene, hogy legyen, gyümölcstermesztőké!

Nincs szükség arra, hogy az ipari almát étkezésiként próbáljuk eladni ezekben a napokban.”

Mirosław Maliszewski,
a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke

(Forrás: Mirosław Maliszewski: Wzywam wszystkich uczestniczących do przerwania tego procederu)

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés