Kertészet

Lengyelország: október végén is magas a petrezselyem ára

Létrehozva:

|

 

A szezonális ártrendeknek megfelelően megkezdődött a lengyel petrezselyem árának mérséklődése, de még így is 5%-kal magasabb a tavalyinál – írta a FruitVeB.

Lengyelországban a gyökérzöldségpiaci szereplők közül sokan emlékeznek még a 2018/19-es idényre, amikor a nagybani árak október közepén emelkedni kezdtek, majd májusban elszabadultak, és rekordot döntöttek.

Fotó: illusztráció, canva.com

Ez azonban a többi szezon áralakulását tekintve egyedi kivételnek számít: az a normális, ha ősszel a betakarítással egyre több áru érkezik a piacokra, és a termékek ára csökken.

Idén az október némiképp váratlanul a gyökérpetrezselyem árának emelkedését hozta: a korábban 3 PLN/kg (260 Ft/kg) körül árszint 13%-kal, 3,4 PLN/kg-ra (290 Ft/kg) emelkedett, és ekkor felrémlett a 2018/19-es forgatókönyv megismétlődése.

Hamarosan kiderült azonban, hogy idén egy átmeneti erősödéssel kell csak számolni, igen kicsi az esélye egy hosszabb, emelkedő trend kialakulásának.

Forrás: FruitVeB

Ezt mutatja az is, hogy október végére a gyökérpetrezselyem nagybani átlagára visszakorrigált a 3 PLN/kg körüli szintre, jelenleg a 2,5-3,5 PLN/kg (215-300 Ft/kg) közötti sávban ingadozik.

Amint az alábbi grafikonon látható, az előző szezonokhoz képest ez egyáltalán nem számít alacsonynak – a 2018/19-es idény kivételével az utóbbi 10 év legmagasabb árát figyelhetjük meg, éves viszonylatban viszont mindössze 5%-os növekedést jelent.

További jelentős áremelkedésre valószínűleg január második feléig kell várnunk, historikusan ilyentájt szoktak szűkösebbé válni a készletek. A kérdés inkább az, hogy addig milyen szintre süllyedhet még az ár: az előző, 2022-es szezonban a 2,3 PLN/kg (195 Ft/kg) nagybani piaci átlagár jelentette a mélypontot.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook