Kertészet

Lengyelország: emelkedőben a zeller ára

 

Rövid idő alatt 14%-kal emelkedett a zeller nagybani ára, amit alátámaszthat, hogy a tavalyinál 9%-kal kisebb termés várható – írta cikkében a FruitVeB.

Augusztus eleje óta folyamatosan csökkent a zeller nagybani piaci ára Lengyelországban, ami megfelelt az éves áralakulási dinamikának: ahogy a betakarítás kezdetével egyre több áru jelenik meg a piacon, úgy csökken az ár.

Az idei év különlegessége, hogy ennek az árcsökkenésnek az üteme egy ideig jóval lassabb volt, mint az előző években, és csak október végére-november elejére süllyedt a korábbi években megszokott szint környékére.  lengyel nagykereskedelmi zellerárak hosszú ideje csökkenő tendenciát mutatnak.

Fotó: illusztráció, canva.com

Novemberben a mosott, zsákos kiszerelésű zeller átlagos nagybani ára a 1,50-2,00 PLN/kg (135-175 Ft/kg) tartományba esett, ami már kezdett aggasztóan alacsony lenni – még akkor is, ha az előző évtized áraihoz képest ez relatíve magasnak számít, csak közben elszálltak a termelési költségek.

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei belföldi zellertermelés várhatóan 101 ezer tonna lesz, ami 9%-kal kisebb, mint 2022-ben.

November végén a piac is reagált a várhatóan kisebb termésre, és az árak emelkedni kezdtek: jelenleg a nagybani ár 1,80-2,20 PLN/kg ( Ft/kg) közé emelkedett, ami 14%-os növekedést jelent a két héttel korábbi szinthez képest.

Azt jelenti-e mindez, hogy a zeller ára kezd kimozdulni a szokásos őszi mélypontjáról?

Ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni. Meglehetősen ritka jelenség, hogy ez ilyen hamar megtörténik, de egyáltalán nem lehetetlen, már csak azért sem, mert összhangban van a más gyökérzöldségek piacain tapasztalt ármozgásokkal.

A GUS adatai is ezt támasztják alá, mivel a korábbi évek keresletéhez képest idén kevesebb zeller van a piacon, azaz az áraknak valóban emelkedniük kellene. A december eleji áralakulás mondja majd ki a végleges ítéletet, hogy vajon egy átmeneti árkorrekcióról, vagy tartós emelkedésről van-e szó.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés