Kertészet
Kétszer annyi kivágott tőke a szőlőkabóca miatt
Vannak olyan borászok, akik már évek óta szorgalmasan kivágják azokat a szőlőtőkéet, amelyeken tüneteket észlelnek, de még így is minden évben megduplázódik ugyanarról a területről az a mennyiség, amitől meg kell szabadulniuk. Ezért az a tapasztalat, hogy ha például az ide évben 500 tövet kellett kivágni a fitoplazmás sárgaság miatt, akkor a jövő évben ugyanazon a helyen ezer, majd utána kétezer tövön jelenik meg a betegség. A Balatonőszöd határában található Androsics Birtokon jelentősen megnövekedtek az aranyszínű sárgaság észlelhető tünetei, ami azt jelentette, hogy 3-5 százalék körüli mennyiséget kellett kivágni a borászat körül, a többi területen, amelyek Szőlősgyörök és Lengyeltóti határában találhatók, ott 1 százalék alatt maradt ez a mérték.

Androsics Ferenc szerint olyan fertőzéssel állunk szemben, ami az elkövetkezendő években is jelen lesz mindaddig, amíg meg nem találjuk meg a biztonságos védekezést. Mint közismert, a vírust kimutatták mindegyik borvidékünkön és bár az oltványok vírusmentesek és jó pár éven keresztül nem jelenik meg benne a betegség, majd elérkezik abba a fázisba, amikor mégis beazonosítják a növény levélzetén és a hajtásain. Ezért oda kell figyelni a rajzáskor a megfelelő rovarölő szeres védekezésre, valamint az őszi és a tavaszi lemosó permetezéssel is tudjuk gyéríteni, emellett a szakember bízik benne, hogy lesz egy fagyos telünk, ami a kabóca tojásokat megtizedeli.
-Három év alatt a tünetek duplázódása miatt eljuthatunk oda, hogy nem lesz gazdaságos fenntartani az ültetvényeket. Egy-egy tőke hiánya nem sok, de amikor száz, kétszáz hiányzik a 400 darabos sorból, akkor gazdaságtalanná válik a permetezés, mert arra a területre sokkal nagyobb lesz a védekezési költség. Ezeket az árakban nem tudjuk érvényesíteni, tehát a bor olyan piacon jelenik meg, ahol pillanatok alatt egy chilei, vagy egy argentin bor betölti az űrt. Sajnos nem vagyunk elég lokálpatrióták, hogy mindenképpen a magyar borokat vásároljuk és megmentsük az ágazatot. Az elkövetkezendő időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a fogyasztókkal megértessük: ezt az ágazatot az menti meg, ha egyrészt elfogadjuk az apró árkiigazítást, de ha ez nem sikerül és nem kapunk komolyabb támogatást, akkor a piacon megjelent borok árán kell emelni -összegezte Androsics Ferenc.
A külföldről behozott borok esetében vannak olyan országok, ahol intenzív körülmények között és jó klímával megáldott helyeken történik a termesztés és emiatt olcsóbban tudnak előállítani borokat, amelyek megjelennek a hazai nagyobb piacon. Ezekkel a magyar bortermelők nem tudják felvenni a versenyt, mert idehaza a birtokméret sokkal kisebb, ezáltal az átlagos árak is sokkal magasabbak, mint a külföldről ideérkező borok árai.
A Balatonnál válaszul próbáltak kialakítani, életre hívni egy olyan borstílust, amely a zászlós bornak számító olaszrizlingből készül, annak is egy könnyű, légies változatáról van szó, amiről úgy tartják, hogya mindennapok bora lehet. A BalatonBor a gasztronómiában azóta elfoglalta a megfelelő helyet. A BalatonBor megnevezés alatt a készítő neve található, tehát így lehet könnyen beazonosítani.
Androsics Ferenc erről azt mondta, hogy nemrégiben megtörtént az idei évjárat minősítése, amelynek során több, mint 10 termelő élt a lehetőséggel és szerinte ez is azt mutatja, hogy az összefogásnak mindenképpen van szerepe. A hasonló stílusban, nagyobb mennyiségben és egy márkanév alatt készülő BalatonBort már egyre többen ismerik és kedvelik a tó partján.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu
