Kertészet

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken – 9. hét

A virágzó aranyfa, a pünkösdirózsa friss levelei és a kipattant rózsa a tavasz megérkezését jelzik. Volt egyáltalán tél? Az elmúlt évek igazolják a meteorológusok előrejelzéseit, miszerint a Kárpát-medencében aszályos, forró nyarakra, enyhe telekre és fagyos tavaszokra számíthatunk a következő években – adták közre a NAK honlapján.

Hogy alakul az idei tavasz? Az OMSZ meleg és esős napokat ígér február végéig. Ha valóban így folytatódik az időjárásunk akkor biztosan felébred a fák többsége és márciusban kinyílnak rügypikkelyeik. Amennyiben északról-keletről megérkeznének a szállított fagyok, ezek leállíthatják a fák fejlődését, elhúzódhat a rügypattanás.

A téli hőhullámok megzavarták, gyengítették a növényeket és egyáltalán nem gyérítettétek a károsítókat. Jó erőben teleltek át a levéltetvek, az atkák. A szépen csillanó, egészséges csipkéspoloskákat 02.24-én fotóztam. A kórokozók sem sínylették meg a téli hideget, az örökzöld orbáncfű rozsdatelepeit is 02.24-én fényképeztem. Figyelni kell a terjedését, mert tavaly a folyamatos permetezés ellenére is komoly lombhullást okozott. Mindenkinek javaslom, hogy a díszfákon, díszbokrokon végezzék el a tavaszi lemosó permetezést! Nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A korábbi évek fertőzései, kártételei alapján dönthetnek arról, hogy most, tavasszal permetezzék-e a hársat, juhart, berkenyét, díszcseresznyét, akácot, bodzát az atkák, a levéltetvek vagy a rózsát a levéltetvek és a csillagpenész, a platánt a csipkéspoloska és az apignomónia, a szivarfát a levéltetvek és az eper-pajzstetű vagy a tölgyet a csipkéspoloska miatt. Talán a platánnál a legindokoltabb, de a felsorolt fajoknál is szóba jöhet a tavaszi kezelés.

1. kép: platán-csipkéspoloska. Fotó: Zsigó György

 

2. kép: rozsdatelepek örökzöld orbáncfűn. Fotó: Zsigó György

 

A gombák közül kiemelném a platánon az apignomóniát, mely 2021-ben néhol 90%-os lombhullást is okozott. A lehullott leveleken és az ágak sebeiben telel át. Ahol elmaradt az őszi lombgyűjtés, ott még lehet pótolni, majd a rezes-olajos lemosást javaslom. A kéregpikkelyek alá becsurgó olajjal a csipkéspoloskákat tizedelik meg.A rózsa csillagpenésze (diplokarponos betegsége) is a lehullott vagy a töveken maradó levelekről és a vesszőkről indítja a fertőzést, mely akár teljes lombhullást is okozhat (02.21-i fotó). A mulcsból nehéz kiszedni a beteg leveleket, ezekben az ágyásokban még indokoltabb lehet a permetezés.

3. kép: rózsa csillagpenésze (diplokarponos betegsége). Fotó: Zsigó György

A technológiája nem változott tavaly óta és a hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj.

Az olajtartalmú rovarölő szerekkel azoknak a rovaroknak, atkáknak a számát gyéríthetjük melyek a fás részeken tartózkodnak, ott telelnek. Az egyik paraffinolajat tartalmazó rovarölő engedélyezett közterületre.

Az egyre nagyobb gondot okozó lisztharmatok ellen inkább a kisleveles állapotot várnám meg vagy akkor ismételnék is a permetezéssel. Lisztharmat ellen kéntartalmú kontakt és felszívódó gombaölők is rendelkeznek közterületi engedéllyel. A kalcium-poliszulfid hatóanyagot, az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt lombtrágyaként engedélyeztették. Ennek is van növényvédelmi mellékhatása.

Nagyszerű hír, hogy a NÉBIH 2024.02.20-án engedélyezte az egyik tribázikus rézszulfát hatóanyagú gombaölő közterületi felhasználását szükséghelyzeti engedély keretében. Valószínűleg más kérelmezők is megkapnák az engedélyt. Idézek az engedélyéből: „felhasználható Magyarország közterületein díszfák és díszcserjék gombás betegségei ellen legfeljebb 5 alkalommal, 4,0 l/ha dózisban 600-1500 l/ha permetlével kijuttatva.” Tehát újra van „rezünk”! Most a lemosásnál is használhatjuk és a nyári gombás, baktériumos betegségekre is lesz kontakt rézkészítményünk. Modern molekulájú, apró szemcsés és az egyik legkedvezőbb kedvező pH-jú ez a gombaölő.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook