Kertészet

Hogyan tovább globális léalmaárak?

 

Még az augusztusban közölt FAO-elemzésben valószínűsítettnél is nagyobb ütemben emelkedett a léalma ára, de mi várható a továbbiakban? – tette fel a kérdést a FruitVeB legfrissebb elemzésében.

Az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon.

Fotó: illusztráció, canva.com

Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint az almalésűrítmény globális piaca még messze van a túlfűtöttségtől és a telítettségtől.

Az árak ilyen gyors emelkedése azonban azt eredményezheti, hogy már 2024-ben a gyümölcslevek és gyümölcslé-tartalmú italok gyártói elkezdik keresni az almalé-koncentrátum részleges helyettesíthetőségének módozatait.

Idén még egy ilyen helyettesítés rendkívül nehezen fog megvalósulni, mert egyszerűen nincsenek olcsó, tömeggyártásból elérhető alternatívák – a narancslésűrítmény a világ narancstermelésének erőteljes visszaesése miatt most is példátlanul drága.

Fotó: illusztráció, canva.com

Augusztusi elemzésükben a FAO szakértői az ipari alma és az almasűrítmény árának folyamatos emelkedését prognosztizálták (Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?), ám mostanra kiderült, hogy még a piaci szereplők várakozásainál is valamivel magasabb a növekedés mértéke.

Érdekes megjegyezni, hogy Lengyelországban az ipari alma ára már meghaladta a kilogrammonkénti 20 dollárcentes lélektani küszöböt (0,8 PLN/kg, 70 Ft/kg).

Ugyanakkor a friss piacra szánt alma nagykereskedelmi ára a nem exportfajták esetében csak kétszer olyan drága, mint a léalmáé, pedig jellemzően az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány 1:5-1:10 között mozog.

November elején az ipari alma felvásárlási ára Ukrajnában és Moldovában észrevehetően alacsonyabb, Ausztriában és Németországban pedig még magasabb, mint Lengyelországban.

Ennek eredményeképpen Ukrajna ma már nemcsak a friss piacra szánt kiváló minőségű almát exportálja, hanem meglehetősen nagy mennyiségű ipari almát is.

A legtöbb Ukrajnából származó, feldolgozásra váró almát az osztrák piacra küldik.

Ukrajnában a beszállítók november elején akár 16-18 amerikai centet is kaphatnak kilogrammonként, feltéve, hogy nagy mennyiségről van szó, ami a gyakorlatban 100 tonna feletti mennyiséget jelent. Kisebb tételek esetében a felvásárlók által kínált árak lényegesen alacsonyabbak.

Az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány jelenleg Ukrajnában is megegyezik azzal, ami a lengyel piacra jellemző.

Ha az almalésűrítmény piacán a helyzet tovább forrósodik, felgyorsulhat az étkezési alma árának emelkedése is, különösen az ukrajnai és lengyelországi fagyok megjelenése után. Ez rendszerint egybeesik a hosszú távú tárolásra nem alkalmas alma forgalmazási időszakának végével, ami csökkenteni fogja a kínálatot az almapiac alacsonyabb árszegmensében.

Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozóknak már csak a válogatást követően a frisspiaci forgalmazásra nem való almákat szállítják be, ami azt jelenti, hogy az ipari szegmensben igen drasztikusan fog visszaesni.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés