Élelmiszergazdaság

Kertészet

Piac

Természet

Természet

GYÜMÖLCS SZEDD MAGAD: NEM CSAK OLCSÓBB, HANEM ÉLMÉNYT IS NYÚJT

Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, melyek az utóbbi években szaporodtak el, részben azért, mert nehéz már munkaerőt találni, másrészt pedig így a termelői piaci és a bevásárlóközponti árakhoz képest sokkal előnyösebben juthatunk hozzá a kedvenceinkhez. Arról nem is beszélve, hogy egy élménnyel is gazdagabbak leszünk. Ha a fővárosban élünk, akkor nem kell messzire menni egy ilyen élményért, hanem az egyik legközelebbi hely Pomáz határában, a Pilisben található.

 

Hagyományos módszerek adalékok és ízfokozók nélkül – mindez Budapest határában, Pomázon. A Kék bolygó podcastjában is bemutatkozott nemrégiben – mintegy követendő példaként – a Breier Ökofarm. Áder János korábbi köztársasági elnök a környezetbarát technológiáról, a minél kisebb ökológiai lábnyomról és a helyben feldolgozott termékek jelentőségéről beszélgetett ifj. Breier Lászlóval. Mint kiderült, a farmon a „boldog” állattartás és „szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. A jó idő beköszöntével ismét elkezdődtek a Farm túrák, melyeken a legkisebbek is megismerkedhetnek a környezettudatossággal.

„Idén a gyümölcstermés is jobbnak ígérkezik, mint ami tavaly volt. A farmon 220 hektáron gazdálkodnak, amelyből 60 hektár a gyümölcsös, nagy része alma, valamint szilva, őszibarack, melyeket nyersen értékesítenek. A területen van egy harminc éve jól működő szedd magad mozgalom, amelyet kihasználva megnyitották az almás kertet, de amikor van rá lehetőség, akkor az őszibarackot és a szilvát is ilyen akcióban értékesítik. A gyümölcsöket amúgy a tulajdonosi kör üzleteibe szállítják.”
Vojtkó Attila, a Breier Ökofarm farmigazgatója azzal a büszkeséggel kezdi a farmsétát, hogy a Pilis szívében vagyunk, az ökofarm mellett elhaladva lehet eljutni a kirándulóhelyekre.

-A farm másfél éve nyílt meg, a panorámát és a látványt onnan szemmel lehet tartani, ide értve a vetésterületet, vagy a kaszálót. Az új ültetvény mellett van 50 éves ültetvény is. A farm tulajdonosai még 2015-ben vásárolták meg a területeket, akkor a gyümölcsállomány már adott volt. Ezt próbálják meg felújítani a modern művelési igényekhez és a fajtákhoz alkalmazkodva. Az alma negyedszázados ültetvény, tehát nem modern fajták vannak, melyek közül a jonatán alma például lisztharmat érzékeny, tehát oda kell figyelni a különbségekre a fajták között, ezért növényvédelmi szempontból próbáljuk ezeket karbantartani. Jók a visszajelzések a látogatók részéről, hogy tömörek, jó ízük van az almáknak –összegezte a farmigazgató.

Tervezik az ültetvények felújítását szerkezetileg és a fajtaösszetételt illetően is. S hogy mi készül a gyümölcsből? Saját gyümölcsleveik vannak, melyek nem tartalmaznak tartósítószert, tehát kizárólag hőkezelést kapnak. A többi alapanyagból pálinka, lekvár és sűrítmény készül. A farmigazgató azt is elmondta, hogy a tavaszi lehűlésben az ama és a szilva nem károsodott, a kajszi viszont elfagyott, de reméli, hogy a hideg elkerüli a környéket a következő napokban.

Boldog állattartásnak nevezik azt a tartásmódot, ahogy az állatok növekednek a farmon. Ifj. Breier László, az ökofarm tulajdonosa szerint ennek az alapja a jó takarmány, ami a saját területükről származik, ezért ellenőrzött körülmények között történik a termesztésük. A kifutók nagyok, átjárja a napfény és a friss levegő. Az állatlétszám is olyan mértékű, ami a komfort érzetet jól befolyásolja, így az antibiotikumot teljesen elkerülhetik a felnevelés során.

A farm koncepciója három alappilléren nyugszik: az egyik a 200 hektáron megtermelt gyümölcs környezettudatos nevelése, a második pillér az előállított termék feldolgozása helyben, s hogy még magasabb minőségű élelmiszer váljon belőle. A harmadik pillér lényege, hogy minél több embert hozzanak ki a szabadba, s ismerjék meg a fenntartható gazdálkodásmódot.

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés