Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Kertészet

GABKO CHILI- a chili paprika, ami teljesen másként csíp, mint a magyar erős paprika

Nagy Gábornál a megszállottság 2011 nyarán egy Habanero paprika elfogyasztásával kezdődött. Ekkor döntötte el, hogy szüksége van egy olyan termékre, amit fűszerként lehet használni, kis mennyiséggel is eléri a kívánt hatást, megőrizve a chili valódi ízét és erejét, kizárólag természetesen, hozzáadott capsaicin kivonat és egyéb fölösleges adalék anyagok nélkül.

Kezdetettekkor saját magának szeretett volna olyan terméket készíteni, amihez hasonlót sem lehetett idehaza akkor még találni. Minden a kis kertben és párkányon kezdődött. Első évben mégis akkora mennyiséget sikerült produkálni, hogy már ismerősöknek is jutott az elkészült termékekből. Az első termék a Hot Pepper szósz és krém volt, amik idehaza valóban hiánypótlónak bizonyultak, hamar híre ment az ismerősi körön kívül is. Ma már nem csak a legerősebb paprikáiból készült termékek találhatóak meg a termék palettán, hanem igyekszik a lágyabb ízek kedvelőinek igényeit is kielégíteni.

A GaBko Chili név ma már a családot jelenti, mert a család nélkül a hivatássá vált „hobbit” Nagy Gábor rég feladta volna.

Chilinek a valódi íze és ereje maradjon meg. Ez a fontos a szószok elkészítésénél. Gábor nem akarja elvinni az ízvilágot semmilyen irányba, így a tárolást és feldolgozást is ezen szemlélet szerint végzik. Volna lehetőség fahordókban tárolni az alapanyagot, de a hordó is a saját fa ízét hozzá tenné, így az alapanyagot semleges hordókban tárolják, persze még ez is lehet egy későbbi fejlesztési irány.

Az alapanyagot, chili paprikát saját maguk állítják elő, a mag beszerzéstől, a termesztésen át. Ez nem ugyanaz, mint egy étkezési paprika esetében, mert nagyobb a hőigénye és hosszabb a tenyészideje, így korábban vetik a magot és később van a betakarítás. A gondoskodás nagyobb odafigyelést is igényel. A gyümölcsöket teljes érettségi állapotban szüretelik és a paprikákat két napon belül feldolgozzák. Első lépésként tisztítják, válogatják, majd szártalanítás (cipkázzák) után darálják, és hordóba kerül sózva. Gábor főzi a szószokat, felesége Vera a termékek előkészítését végzi. Így lesz a termék közös munka eredménye és igazi családi kézműves termék.

Később ezekből az alapanyagokból készítik további feldolgozással a készterméket. Ezek az extra erős alapszószók. Ezek mellett készítenek még BBQ szószokat, paprika krémeket, gyümölcsös chiliszószokat, extra erős savanyúságot, chili porokat, pelyheket, szárított liofilizált paprikát. Ezek így felkarolnak 25 féle díjnyertes terméket.

Rengeteg lehetőség van még a termékekben, a minőség megtartása pedig komoly feladat és még több munka. Az egyre inkább növekvő kereslet a termelés növelésére is ösztönző a család számára, melyek új kihívások elé állítják Őket a jövőben.

agrotrend.hu/https://mnvh.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés