Kertészet

Franciaország: 12%-kal nagyobb lesz az idei almatermés

Létrehozva:

|

 

Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése kissé felfelé korrigálta a termésbecslés adatait: idén 1,616 millió tonna almát valószínűsít – olvasható a FruitVeB cikkében.

Az Agreste október 1-én kiadott gyorsjelentésében 1,616 millió tonnás francia almatermést valószínűsít a 2023-as termőévre, ami 12%-kal haladja meg a tavalyi évben betakarított mennyiséget. A volumen növekedése 2022-höz képest minden régióban megfigyelhető a PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) körzet kivételével.

Fotó: illusztráció, canva.com

A betakarítás a legtöbb régióban már előrehaladott állapotban van, üteme a tavalyitól kissé elmarad, bár a tavalyi, aszályos évben extrém korán kezdődött meg a szüret.

Forrás: FruitVeB

Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) körzetben elsősorban a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt 5%-os terméscsökkenésre lehet számítani a 2022-es évhez képest, de ez is jelentős tétel, mivel a PACA régió adja a teljes francia almatermés 22%-át.

Occitanie régióban az időjárási viszonyok kedvezőek voltak a termelés számára, amely várhatóan rekordot dönt idén, különösen a Garonne völgyében. A közelmúlt hőhullámai azonban kis mértékben lefelé korrigálták a becsléseket az ország teljes termésének 24%-át adó, legnagyobb almatermesztő régióban.

Pays de la Loire régióban a nyári időjárási viszonyok ideálisak voltak a gyümölcsök fejlődéséhez, ami a tavalyinál nagyobb gyümölcsméretet eredményezett. A teljes francia termés 16%-át adó régióban betakarított volumen várhatóan 10%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, és 5%-kal haladja majd meg a 2018-2022-es időszak átlagát.

Nouvelle Aquitaine körzetben a Gala betakarítása a meleg időjárás miatt hamarabb kezdődött. A gyümölcsméret kielégítő, kivétel Limousin régió, ahol valamivel kisebbek a gyümölcsök, mint 2022-ben. Kivételesen jó termés várható: a tavalyi évhez képest 27%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 10%-kal nagyobb volument valószínűsítenek az országos termés 15%-át adó régióban.

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a betakarítás előrehaladott állapotban van, bár a szeptemberi hőhullám miatt a gyümölcsök egy része lehullott. A termés várhatóan 7%-kal lesz magasabb, mint 2022-ben és az elmúlt öt szüret átlagát is hasonló arányban múlja felül.

Centre-Val de Loire régióban a szüret a Gala és a Golden fajtákkal már szeptemberben megkezdődött, és a termés várhatóan 8%-kal magasabb lesz a tavalyi évinél és 13%-kal az ötéves átlagnál.

Szeptemberben a 2023-2024-es almaértékesítési szezon egy héttel később kezdődött, mint a 2022-es, extra korai évben. Az árak magasak és stabilak a tavalyi évhez és a 2018-2022-es átlaghoz képest (+27%). A tételek döntően inkább az export felé irányulnak, ahol a piac keresletet mutat, semmint a belföldi piacra, ahol szeptember végén még mindig az utolsó nyári gyümölcsök foglalták a helyet a kínálatban. Az európai átmenő almakészletek szeptember végére gyakorlatilag mindenhol elfogytak, sikerült levezetni a megmaradó mennyiségeket.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook