Kertészet
Francia szamóca: indul a szezon április közepén
A hideg időjárás miatt a szokásosnál kicsit később, de várhatóan jó terméssel veszi kezdetét Franciaországban a szamócaszezon.
Franciaországban a szamócaszezon a hideg időjárás miatt visszafogottan indult, de most az intenzív termelés szakaszába lép. Április első hetében már több mint 1000 tonna Gariguette szamócát szüreteltek, és a hónap közepén robbannak be az egyéb, gömbölyű formájú fajták. A Francia Szamócatermesztők Szövetsége (l’AOPn Fraise, Association d’Organisations de Producteurs nationale) ezért arra kéri a fogyasztókat és a szupermarketeket, hogy támogassák a nemzeti termelést. „A tét nagy, hiszen a spanyol termelés is nagyjából ugyanebben az időben éri el a csúcspontját”.

Forrás: pixabay.com
A l’AOPn Fraise egyesület 600 termelő tagot, 36 termelői szervezetet tömörít, akik 2024-ben közel 30 ezer tonna szamócát, a teljes francia termelés körülbelül 50%-át adták.
“A fűtetlen állományok számára kedvezőtlen hidegebb időjárás miatt különösen az ország délkeleti részén, a francia szamóca mennyisége eddig korlátozott volt. Április elejétől azonban termelési csúcs várható a főbb termesztőkörzetekben.
Tavaly Franciaországban a belföldi termésű szamóca mennyisége túl alacsony volt ahhoz, hogy a húsvét körüli keresletet kielégítse, de idén más a helyzet. A szervezet közlése szerint a fogyasztók fajták széles választékából válogathatnak, ilyen a Gariguette, a Ciflorette, a Charlotte, valamint a gömbölyű fajták.
Pont a bőséges kínálattal szembesülve indította felhívását a fogyasztók részére a l’AOPn Fraise. Az üzenet lényege, hogy “a francia szamóca előnyben részesítése a helyi mezőgazdaság, az elkötelezett termelők és a vitathatatlan minőség támogatását jelenti. Nem szabad elfelejteni, hogy a szamóca érzékeny és romlandó gyümölcs, ezért felszólítjuk a fogyasztókat és az elosztó hálózatokat, hogy tegyenek lépéseket a belföldi árukészlet minél zökkenőmentesebb értékesítése érdekében” – nyilatkozta Emeline Vanespen, az l’AOPn Fraise vezetője. “Tisztában vagyunk vele, hogy a szamóca fogyasztása erősen időjárásfüggő, és bizony az időjárás eddig nem volt túl kegyes hozzánk. Számítunk azonban arra, hogy a következő hetekben a kereslet erőteljesen fellendül majd.”
Az Agreste adatai szerint a 2024-es francia szamócatermés volumene 77,2 ezer tonna volt, ami 1%-kal nagyobb a 2023-as mennyiségnél, és 6%-kal múlta felül a 2019-2023 közötti ötéves időszak átlagát. A növekedés fő oka az volt, hogy júniusban ismét kedvezőbb időjárási körülmények uralkodtak a fő termőterületen, a délnyugati régióban. Az országos termőterület 3780 hektár volt, ami 2%-os csökkenést jelentett az előző évhez képest, és 3%-kal maradt el a 2019-2023 közötti időszak ötéves átlagától. A terület zsugorodása különösen a szabadföldi termesztést (-11%) érinti, ami a teljes területnek mindössze 30%-át teszi ki (Franciországban a fedett terület 2211 hektár, a szabadföldi pedig 1569 hektár volt).
agrotrend.hu / FruitVeB