Kertészet
Fenntartható megoldás: ipari paradicsom melléktermékből ivólé Kecskeméten
Régi hagyománya van Kecskeméten a zöldségkutató intézetben a paradicsom értékesítésének. Magyarországon a paradicsom és a paradicsom nemesítés szorosan összeforrott az intézménnyel, hiszen már az 1800-as évek végén termeltek és nemesítettek paradicsomot, de a modern nemesítés igazából 1948-tól indult el ebben az intézetben Mészöly Gyula vezetésével, aki az első igazgatója volt a társaságnak. Ennek a munkának egyfajta hozománya mind a mai napig a paradicsomlé értékesítés, ami a korábbi vetőmag előállítás melléktermékét képezi, ugyanis valamikor a fő termék maga a nemesített fajták vetőmagja volt. A magyar paradicsom termeléséhez szükséges vetőmagnak a hatvanas, hetvenes évekig közel 50 százalékát ez a társaság biztosította.
Már elkezdődött a paradicsomlé értékesítésének a szezonja. A hatvanas évek óta állítja elő az étel alapanyagnak is számító levet a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet. Azóta az ország szinte valamennyi pontjáról érkeznek a vásárlók, akik ismerik a kecskeméti paradicsom jó hírét. Laczkó Róbert, a ZKI Zrt. vezérigazgatója azt mondja, hogy a híres kecskeméti paradicsomlé iránt nem csak a környékből érdeklődnek, hanem az ország szinte valamennyi részéről érkeznek az ZKI-s paradicsomléért, amelynek több oka is van: az egyik, hogy sokkal kényelmesebb így paradicsomlét eltenni, mint a klasszikus, régi passzírozással, amelyre a háziasszonyoknak csak egy nagyon kis része vállalkozik, ezért a tőlünk megvásárolható paradicsomlé mindig frissen kerül ki a gépsorból és semmilyen tartósítószert és hozzáadott adalékanyagot nem tartalmaz, ezért egyenértékű azzal a paradicsomlével, amit a házi kertből szednek le és préselnek ki.

Forrás: pxhere.com
Vetőmag nemesítés és napjaink kihívásai
Mindenki tapasztalja a környezeti változásokat, a szélsőséges klimatikus viszonyokat, ami miatt a növényeknek egyre nehezebb feltételek között kell biztonságosan teremni, hiszen újabb és újabb betegségek – vírusok, baktériumok – kerülnek Magyarországra, amelyekkel szemben ellenálló növényeket kell nemesíteni. A klimatikus változások szélsőséges csapadékviszonyokat hoznak magukkal, nagy hőmérséklet ingadozások vannak – akár az elmúlt hónapot nézzük -, a paradicsom nagyon lassan érett be a hűvösebb éjszakák és a kevésbé meleg nappalok miatt, ami a paradicsomnak nem kedvezett.
Komoly felszereléssel érkeznek a vásárlók
A szakmai kitérő után a valóság olyan képet mutat, mint húsz-, vagy harminc évvel ezelőtt: a tíz litertől a több száz literig terjed ilyenkor az elvitt mennyiség. Mindig hozni kell magukkal edényt a vásárlóknak és nem kell bejelentkezni, de aki például száz litert szeretne elvinni, annak érdemes előre szólni, hogy a munkatársak felkészüljenek a kiszolgálásra. Idén a tervek szerint 250 tonna paradicsomot dolgoznak fel, ami azt jelenti, hogy paradicsomlé formájában 150 ezer litert értékesítenek, amiből nem kevés paradicsomleves készíthető.
Erősen függ az időjárástól, hogy meddig lehet jönni a paradicsomléért, ugyanis a jelenlegi időjárás nem kedvezett a paradicsom betakarításának, ami miatt késve kezdődött a szezon és emiatt tovább tart az értékesítés: a tervek szerint szeptember 10-ig. Érdemes figyelni a ZKI honlapját és Facebook oldalát, vagy telefonon hívják az intézetet.
agrotrend.hu / Növényvédőszer
