Kertészet

Ezekkel a módszerekkel maradnak távol a vadak a kertből

A vadak éves szinten 2,3 milliárd forintos kárt okoznak, ezeknek a nagy része a szántóföldön történik. A legjobb példa erre a vaddisznók kártétele, amelyek a kukoricára ráállva sorra szedik ki az összes szemet, és akkor még nem beszéltünk a szarvasok taposásáról. A házi kertekben is nagy gondot okoznak az őzek, a nyulak, vagy az előbb emlegetett szarvasok és vaddisznók. A télire magára hagyott kerteket ezért nagy szeretettel látogatják ezek az állatok – olvashatjuk  Zsigó György növényorvos tanácsait a Növényvédőszer.hu-n.

Minden ősszel felerősödik a kártétel, ezért egyre több vadkárról hallunk ilyenkor, amelyet elsősorban ezek az állatok okoznak a kiskertekben is. De vajon a kerítés és a villanypásztor lenne a leghatékonyabb megoldás, vagy vannak illattal riasztó szerek is?

 

A kátránytól a faggyúig

A legfontosabb védekezés a mechanikai megoldás: a vegyi, vadriasztós védekezésnél is mindig azt ajánlják, hogy együttesen használjuk, tehát a jó minőségű kerítéssel párhuzamosan. Ha valaki ezt nem tudja megvalósítani, mert sokba kerülhet, vagy szeretné kiegészíteni a kerítését, akkor jöhetnek a természetes hatóanyagot, tehát kátrányt, faggyút, vadzsírt tartalmazó vadriasztó készítmények, amelyektől bizonyos ideig undorodnak a vadak – ezt azért fontos megemlíteni, mert ezek elveszítik a hatékonyságukat, hiszen lebomlanak az időjárás hatására, tehát ismételni kell a kijuttatásukat. Érdemes időről-időre meglátogatni a télikertet, például a nyulak miatt, amelyek egy hófúvásos kerítésen keresztül nyugodtan besétálhatnak a kertbe, és a csemeték körberágásával, vagyis a kéreg elpusztításával akár száz százalékos kárt is okozhatnak.

 

Mechanikai megoldás: törzsvédő háló

A nyulak ellen ez mindenképpen hatásos módszer, de ha az őzek is ugyanúgy bejutnak a kertbe, akkor elkezdik szemezgetni a rügyeket, és a nyulakhoz hasonló károkat okozhatnak. A gazdaboltokban a vadriasztó szerek kiválasztásakor meg kell nézni a címkét, mert vannak olyan termékek, amelyek inkább a szarvasra, vagy az őzekre alkalmasabbak inkább, esetleg vaddisznóra, vagy nyúlra és eszerint kell választani. De a legfontosabb mindenek előtt az erős kerítés.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Zsigó György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés