Kertészet

EU: a tavalyihoz képest 4%-kal esik vissza a kivitermelés volumene

 

A tavalyi 785 helyett idén csak 755 ezer tonna kivi terem az Unió területén az első prognózisok szerint, és a déli féltekén is kisebb volt a termés – olvasható a FruitVeB cikkében.

Az olasz Myfruit információi szerint a chilei Curicóban szeptember 12-14. között megrendezett 42. IKO (International Kiwi Organization – Nemzetközi Kivitermesztők Szervezete) kongresszuson az idei európai kivitermés volumenét 755 ezer tonna körülire prognosztizálták, ami 4%-kal majd el a 2022-ben betakarított mennyiségtől.

Fotó: FruitVeB

Továbbra is Olaszország a legnagyobb európai termesztő 311 ezer tonnás mennyiséggel, de aggasztó a zöld kivi 15%-os terméscsökkenése, ami elsősorban a fagykároknak és a termőterület zsugorodásának eredménye. A teljes termés az idén 7%-kal esik vissza a prognózis szerint.

Görögországban szintén visszaesés várható, a 3%-os csökkenés miatt az olaszokkal fej-fej mellett haladva 310 ezer tonna körül várható a termés.

Portugáliában a 2023-as szezonban 58 ezer tonnát (+10%), Franciaországban 46 ezer tonnát (+2%), Spanyolországban pedig 28 ezer tonnát (-4%) takarítanak majd be.

Európa-szerte 12%-kal nőtt a sárga húsú kivi termőterülete: idén már 103 ezer tonnás termés várható.

A déli féltekén is jelentős terméskiesés volt az idén, mivel Új-Zélandon a tavalyinál 21%-kal kevesebb, 492 ezer tonna termett, szintén a zöld kivi területének csökkenése mellett, Chilében pedig 11%-os visszaeséssel 125 ezer tonnát sikerült betakarítani. Mindkét ország a szokásosnál kisebb mennyiségben szállított kivit Európába, így az értékesítés várhatóan korábban ér véget, mint a tavalyi szezonban.

Fotó: illusztráció, canva.com

A világon évente 4-5 millió tonna közötti mennyiségben termelnek kivit, ebből 2-2,5 millió tonnát Kínában, nagyrészt Szecsuán tartományban és a Jangce folyó partját szegélyező dombvidéken.

A második legnagyobb termelő Új-Zéland, jó években bőven 600 ezer tonna feletti volumennel.

A kivi sikertörténete az 1970-es években innen indult, ekkorra a déli féltekén található szigetország már több kivit exportált, mint amennyi belföldi fogyasztásra került. Az 1980-as években egyre tovább bővült a kivitel, és a gyümölcsöt más országokban is termeszteni kezdték, így Olaszországban is, ahol a szőlőtermesztésben használatos kordon támrendszerek ideálisnak bizonyultak a kivi termesztésére is.

Olaszország hamarosan Európa legnagyobb, és a világ harmadik legjelentősebb termesztője lett évi 500 ezer tonna körüli mennyiséggel, majd az utóbbi 20 évben a görög termelés is 300 ezer tonna környékére futott fel.

Jelentős termelő még a világpiacon Irán (300 ezer tonna körül), Chile (120-160 ezer tonna), Törökország (75 ezer tonna), de mára már Franciaországban és Portugáliában is 40-60 ezer tonna körüli volument termelnek.

Fotó: illusztráció, canva.com

Sokan még mindig egzotikus déligyümölcsként tekintenek a kivire, pedig kelet-ázsiai eredete miatt relatíve jó fagytűréssel rendelkezik, így Magyarországon is megkezdődött a kétlaki, rovar porozta gyümölcs termesztése az utóbbi 10-12 évben, elsősorban Zala és Baranya megyékben.

A globálisan termesztett fajták közül zöld, sárga és vörös húsúakat különböztetünk meg. Még mindig a zöld fajták a legelterjedtebbek, közülük is kiemelkedik a Hayward, de terjednek a Bo Erika, Early Green, Summerkiwi, Tuscia, Green Light, G14 és Z5Z6 fajták is.

A sárga húsú kivifajták (Dori, Jin Tao, G3, Jin Yan, Sorelli) teljes gyümölcshúsa aranysárga színű. A “vörös húsú” fajták gyümölcshúsa valójában sárga, csak a magok környéke kap egy élénkvörös árnyalatot, mint amilyen a Dong Hong, a HFR18 vagy a Fruit Logistica egyik innovációs díját is elnyerő Jingold.

Általában igaz, hogy a sárga és vörös fajták íze sokkal kevésbé savanyú, az édes ízekre különösen fogékony kínaiak ezért ezeket különösen kedvelik, amint azt a fajták nevéből is látni lehet.

Az utóbbi időben a sárga és vörös kiviket egyre nagyobb területen termesztik Európában is, kuriózumként, de terjednek az általában héjukkal együtt fogyasztható minikivi fajták is, mint az Issai, a Weiki, a Jumbo vagy az Ananasnaya.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés