Kertészet

Dinamikusan nő a marokkói paprika németországi exportja

 

A nagyobb beszállító országok közül egyedül Marokkó volt képes növelni a német piacra irányuló szállításait – írta cikkében a FruitVeB.

A 2022/23-as (július-június) piaci évben rekordmennyiségű, 18200 tonna marokkói paprika érkezett Németországba közel 30 millió dollár értékben. Marokkó az egyetlen olyan paprikaexportőr, amelynek sikerült növelnie a német piacra irányuló szállításait az előző évben, sőt, az utóbbi évek során folyamatosan 10-20%-os bővülést realizált, míg más országok tavaly általában visszaesést könyvelhettek el.

Fotó: illusztráció, canva.com

Németország az Egyesült Államok mögött a világ második legnagyobb paprikaimportőre. Összesen 37 országból importálnak, a behozatal több, mint fele Spanyolországból származik, negyedét pedig Hollandiából vásárolják.

Az előző szezonban az összesített (közte a spanyol és a holland) importvolumen csökkent egyrészt az aszályos időjárási körülmények hatására, másrészt az EU-ban rekordszintet elérő élelmiszer-infláció miatt – ez azt eredményezte, hogy a fogyasztók a nem nélkülözhetetlen zöldségeken spóroltak, és a paprika még Németországban is ilyennek számít (Lengyelországban például a frisspiaci paprika nagykereskedelmi ára 2022 februárjában csaknem két és félszer magasabb volt, mint egy évvel korábban).

Marokkóban egész évben termesztenek paprikát, így a zöldség az év minden hónapjában exportra kerül, a német piacra a legnagyobb mennyiségben októbertől májusig szállítanak.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés