Kertészet

Baranyában kiemelkedően sikeres lett a datolyaszilva

Süteményekben, pitékben és muffinokban is felhasználhatjuk, de akár pudingot is készíthetünk belőle.

Idén is népszerű a bodai datolyaszilva – írta a Baranya Vármegyei Hírportál.

Forrás: pixabay.com

A bodai datolyaszilva szüret november 8-10. között, péntektől vasárnapig tartott, Keszü Béla és családja várta azokat, akik a narancsszínű gyümölcsöt kedvelik. A datolyaszilva utóérő gyümölcs, így a november elején szüretelt finomságok karácsony tájékára érik majd el a kívánt édes, puha állagot – éretlenül ugyanis csersavtartalma miatt nem ajánlott a fogyasztása. Az érést fel lehet gyorsítani, almával kell „összezárni”, lehetőleg légmentesen. Megfelel erre egy nejlonzsák, vagy egy zárható doboz is.

A bodai datolyaszilva

Keszü Béla célja évekkel ezelőtt az volt, hogy olyan gyümölcs termesztésébe fogjon Bodán, amely Magyarországon nem honos, s különlegességet jelent a hazai kínálatban. A település klímája kedvező a datolyaszilva számára, a termelő szerint Boda déli fekvése, a 212 méteres tengerszint feletti magasság is hozzájárul az ültetvény sikeres gyarapodásához.

Inotai Zsolt is ott járt, 4-5 kilót szedett a mézédes gyümölcsből. Az általa készített fotókon jól látszik, milyen szép is volt az idei termés. Zsolt a datolyaszilva egy részét frissen fogyasztja, a többiből befőttet fog készíteni.

Több mint fél kilós termés

A hatalmas gyümölcsösben létrával, ládával, metszőollóval és kosarakkal felszerelkezve vetették bele magukat a szüretbe. Sokan visszatérő látogatók, évek óta járnak Bodára novemberben, hogy feltankoljanak datolyaszilvával.

Több fajta datolyaszilva közül válogathattak a szüretelők, különböző színárnyalatú és méretű gyümölcsökkel, melyek közül a legnagyobb 550 grammos volt.

Sokoldalú gyümölcs

A datolyaszilva éretten édes és lédús, ezért nyersen is fogyasztható. Joghurtba és kefirbe keverve is nagyszerű vitaminforrás, édes íze remekül kiegészíti a savanykás tejtermékeket, friss, krémes desszertet alkotva.

Süteményekben, pitékben és muffinokban is felhasználhatjuk, mivel édes íze és textúrája jól kiegészíti a sült ételeket, de akár puding is készíthető belőle. Ízletes lekvár, dzsem vagy szósz készíthető a gyümölcsből, amelyeket süteményekhez, kenyérhez vagy joghurthoz adhatunk. Az aszalva datolyaszilva rágcsálnivalóként is megállja a helyét, és salátákhoz is jól párosítható, turmixokhoz és gyümölcslevekhez is kiváló alapanyag.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés