Kertészet

Az éghajlatváltozás hatása a spanyol görög- és sárgadinnyére

 

A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek a világ számos országában aggodalomra adnak okot.

A mediterrán éghajlatáról ismert Spanyolországban az utóbbi időben tartós hőhullám tombol, míg az Egyesült Királyságban szokatlanul hűvös a nyár. Mivel az éghajlatváltozás továbbra is messzemenő hatással van a különböző ágazatokra, így a frissáru ágazat sem kivétel – írta elemzésében a NAK.

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikke szerint Spanyolország kiemelkedik a görög- és a sárgadinnye termesztésében és exportjában. Az időjárási viszonyok egyre változékonyabbá válása azonban az utóbbi években megviselte a termesztésüket és a gyümölcsök minőségét.

Ezáltal elengedhetetlen, hogy megértsük az éghajlatváltozás okozta kihívásokat és annak következményeit a spanyolországi görög- és sárgadinnye termelésre nézve.

Spanyolország a görög- és sárgadinnye egyik legnagyobb exportőre a világon. Az elmúlt években azonban az országban olyan időjárási változások következtek be, amelyek nagymértékben befolyásolták a termelést.

Spanyolország hagyományosan kedvező éghajlattal rendelkezik a görög- és sárgadinnye termesztés számára.

Az éghajlatváltozás a növényfejlődés kritikus szakaszaiban aszályos időszakokat hozott, a hirtelen lezúduló esőzések pedig nem egységes érést és egészségtelen gyümölcsöket. A magas hőmérséklet gyenge termékenyüléshez vezetett, ami gyenge terméshozamot és kisebb méreteket generált.

A téli hideg fagykárokat okozott, csökkentve a termőképességet.

Az élelmiszerek minősége és biztonsága világszerte kulcsfontosságú szempont a fogyasztók számára. A megváltozott időjárási viszonyok a termés minőségének romlását idézte elő, ami alacsonyabb árakat és kisebb piacot eredményezett.

A megnövekedett hőmérséklet miatti rendszertelen érés különböző minőségű és ízű dinnyéket produkált. Az így károsodott görög- és sárgadinnye alacsonyabb cukortartalommal és kisebb tápértékkel rendelkezik.

A fagykárok, az élettani rendellenességek és az időjárási viszonyok változásaiból eredő betegségek, mint például az antraknózis és a napégés miatt alacsony minőségű gyümölcsök teremtek.

Ezek a tényezők az eltarthatósági idő csökkenését, valamint a dinnyék tápértékének és kereskedelmi értékének csökkenését okozták.

A görög- és sárgadinnye ágazat előtt álló kihívások ellenére a növekvő népesség és a változó fogyasztói preferenciák miatt jelentősen megnőtt a kereslet irántuk.

A megnövekedett kereslet, valamint az időjárás változásai miatt csökkenő kínálat a gyümölcsök hiányához és az árak emelkedéséhez vezetett.

A piaci réseket a beszállítók kihasználták, hogy növeljék nyereségüket, így a fogyasztók sokkal magasabb árat fizettek ugyanazért a termékért. A magas árakat a gazdák által művelt földterületek csökkenésének tulajdonítják, akik megbízhatóbb, jobb hozamú kultúrákra térnek át.

Fotók: canva.com

A spanyol kormányzat és az ágazat szereplői számára elengedhetetlen, hogy proaktív lépéseket tegyenek az alkalmazkodás és a fenntarthatóság megteremtése érdekében.

Számos intézkedés végrehajtásával a görög- és sárgadinnye ágazat hatékonyan enyhítheti az éghajlatváltozás hatásait, javíthatja a minőséget, valamint elősegítheti a termelékenység és a jövedelmezőség növekedését.

 

Összefoglalva:

A változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat és rugalmas jövőt építhet.

A kormányzati hatóságok, az ágazati szereplők és a gazdálkodók együttes erőfeszítései kulcsfontosságúak a frissáru ágazatának védelmében, az élelmiszerminőség és -biztonság biztosításában, valamint a növekedés fenntartásában az éghajlatváltozással szemben.

agrotrend.hu/NAK, Csép Adrienn

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés