Kertészet

A paradicsom idén is slágernövény

Furcsa folyamat figyelhető meg a zöldségfélék termesztésében: akik társasházban élnek, azok minden lehetőséget kihasználnának, hogy saját terméshez jussanak, míg akik nagy kerttel rendelkeznek, azok a dísznövényeket és a füvesítést szorgalmazzák a palánták helyett. Valóban megfigyelhető egy ilyen folyamat, miszerint a nagyobb városok erkélyein egyre divatosabb a paradicsomtermesztés, és folyamatosan átveszik a dísznövények és az egybefüggő zöld felületek a veteményeskertek helyét?

Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézetügyvezető igazgatója szerint abból kell kiindulni, hogy a paradicsom az egyik legnépszerűbb növény, a tudatos kertészek saját palántákat is nevelnek, ezért ők már régen túl vannak a magvetésen, ezért május közepe lesz az az időszak, amikor már a fagyok után kiültethetők a palánták a szabadba. A paradicsom azért is hálás növény, mert végtelenül változatos, ami igaz az íz világára is. A magja – ha nem hibridről van szó, hanem egy régi tájfajtáról – újra vethető, ezért beleszólhatunk abba is, hogy milyen irányba tereljük a fajta tulajdonságait, vagyis mi válogathatjuk ki, hogy mi az, ami nekünk ízlik és tetszik. De a legfontosabb, hogy ne a hibridekkel kísérletezzünk, mert azoknak a magjai nem szaporíthatók.

A témával kapcsolatban ez is érdekes lehet:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/mirol-arulkodik-egy-talpalatnyi-fold

Forrás: pixabay.com

Vannak-e még konyhakertek?
A paradicsom szinte minden termesztési formában, vagyis kisebb és nagyobb helyeken is megőrizte a vezető szerepét, de mellette ott van a paprika, az uborka, vagy a különböző salátafélék. Ezeket vetik el a kertészkedők tavasszal, de a leghamarabb elvethető növények közé tartozik a retek és a spenót – ez azoknak ajánlott, akik minél hamarabb szeretnének a kertjükkel foglalatoskodni.

A Kárpát-Medence klímájának változását követnie kell a vetőmagoknak is -hívja fel a figyelmet Drexler Dóra, aki szerint az aszálytűrésre, a hőstressz tolerálására kell a kutatásoknak koncentrálniuk. A mediterrán térségben vannak olyan növények, amelyek képesek felfüggeszteni az életműködésüket abban a pár hónapban, amikor nagy a forróság és a meleg, ami miatt a legtöbb növény elpusztul. A nemesítés iránya az elképzelések szerint lehetne az, hogy képesek legyenek a növények a túlélési stratégia hordozására.

Idehaza a Magház Egyesület egy olyan civil szervezet, amely magbörzék szervezésével is segít a vásárlóknak a jó döntés meghozatalában, de a tájfajtákról is sok mindent meg lehet tudni nekik köszönhetően. Tápiószelén található a Nemzeti Génmegőrzési és Biodiverzitási Központ, vagy ismertebb nevén a Génbank, amely tízezer tájfajta szaporító anyagát őrzi az utókornak és tőlük is lehet kis mennyiségben rendelni mintákat a házi kertünkbe.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés