Kertészet

A hőstressz hatása a zöldségtermesztésre

A hajtatott zöldségtermesztést az idei extrém időjárás jelentősen befolyásolta. Tavasszal és nyár elején még kedvező volt az időjárás, de a júliusi-augusztusi forróság rányomta bélyegét a termesztésre. A magas hőmérséklet és a magas UV besugárzás egyaránt jelentősen befolyásolta a termésmennyiséget.

Hiszen a növényeknek nem csak a magas légköri hőmérséklettel kellett megküzdeniük, hanem a meleg közeggel és a meleg öntözővízzel is. Ezáltal a növény kondíciója és ellenállóképessége csökkent, ami növelte a kórokozókkal és a kártevőkkel szembeni fogékonyságot. A legnagyobb problémát a vírusos megbetegedések okozták, melyek fokozták a terméscsökkenést a már legyengült állományokban.

A stressz olyan hatás, amely során a növény növekedése, fejlődése, szaporodása a genetikailag meghatározott lehetőségei alatt marad. Bizonyos határok között képes a növény az alkalmazkodásra, vagyis kompenzálja a stressz okozta negatív hatásokat. Ez azonban jelentős energiabefektetést és erőforrást igényel. Ha nem szűnik meg a stresszt kiváltó tényező, a növény kimerülve jelentősen károsodhat. Ha a tényező megszűnik, akkor újra egyensúlyi állapotba kerülhet.

A túl magas hőmérséklet több szempontból okozhat kárt. Egyrészt a növényeknek túl sok hőt kell leadniuk, ami a párologtatás fokozásához, vagyis megnövekedett vízigényhez vezet. 35 0C feletti hőmérsékletben többnyire a növények a légcserenyílásaikat bezárják, amivel a felesleges hő leadására nem lesznek képesek. Ha nem megfelelő a növény vízellátása vagy alacsony a termesztőberendezésben a páratartalom, akkor a növény fonnyadása is bekövetkezhet (1. kép). Emellett hőstressz hatására a levelek pödrődhetnek, torzulhatnak és lehullhatnak. A növények kevesebb biomasszát állítanak elő, vagyis visszamaradnak a növekedésben. Sőt virágképződési és termékenyülési zavarok, terméselrúgás és terméségés (2. kép) is tapasztalható. Emellett az anyagcserefolyamatok is módosulnak. A növekvő szövetek többnyire a 45 0C feletti hőmérsékletet már nem viselik el.

1. Ábra: Paprika fonnyadása hőstressz hatására (gazigazito.hu)

Másrészt a magasabb talajhőmérsékletben a mikróbák aktivitása nő, azonban a talaj szénmegkötő képessége csökken. Ezzel redukálódik a termőréteg, vagyis a humusz mennyisége. A szervesanyagok bomlása és a tápanyagok kimosódása is felgyorsul. Az ionok átalakulása is gyorsabb, ezáltal a növények számára a nem felvehető tápanyagok gyorsabban hasznosíthatóvá válnak, ami egy kedvező folyamat a termesztés szempontjából. Emellett a felmelegedett közegben a tápanyagok felvétele módosul.

2. kép: Napégés paradicsom bogyón (kwizda.hu)

A hőstressz ellen hajtatásban sokkal könnyebb a védekezés. Minél korszerűbb berendezés használata ajánlott, ami nagy légtéttel rendelkezik. A besugárzás mértéke árnyékolással csökkenthető. Fontos a megfelelő párologtatás biztosítása, amihez elengedhetetlen a megfelelő vízutánpótlás, valamit a szellőztetés a túl magas páratartalom elkerülése érdekében. Emellett biostimulátorok használatára is van lehetőség, mely olyan anyagok kijuttatását jelenti, melyet a növény maga is termel a stresszhatáshoz való alkalmazkodás során. A talaj és az öntözővíz hőmérséklete is csökkenthető, azonban figyelembe kell vennünk a termesztett növény igényeit. Talajvizsgálattal a talaj paraméterei ismeretté válnak, azonban a tápanyagutánpótlás során érdemes figyelembe venni a közeghőmérsékletét is, hiszen annak hőmérsékletétől jelentősen függ a felvehetőség.

Egyetlen hosszútávú megoldás a hőstresszt toleráló fajták termesztésbe vonása lehet. Ebben a nemesítők segítségére szolgálhat a tőlünk délebbre fekvő országokban lévő genetikai állomány. Ez lehetővé teszi a fajtahasználat optimalizálását, fenntartva a versenyképes hajtatott zöldségtermesztést a megváltozott klimatikus tényezők mellett is.

Forrás: Délkertész szakmai nap előadásai

agrotrend.hu / NAK / Fodor Attila

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés