Kertészet

A hajtatásos kertészetekben most is palántáznak

A hajtatásos kertészetekben ez idő tájt palántázzák termőhelyükre a fejes salátát. Mindössze 220 hektár körüli a hazai takart termesztőfelület, ezért vélhetően eme első jelentősebb vitaminforrásából az eljövendő kora tavaszon sem tudják teljesen ellátni a piacot.

Az itthon termesztett hajtatott salátát a fogyasztás bővülésével régóta importtal kénytelen kiegészíteni a kereskedelem. Jelenleg körülbelül kétezer tonna a belső hiány, amelynek kiküszöbölésére kevésbé a terület növelésére, mint inkább a technológia fejlesztésére lenne szükség – állítják szakemberek.

Az ország salátatermő felületének mintegy 30 százaléka Bács-Kiskun vármegyében oszlik el. Ezzel szemben a térségben az összetermésből való részesedés nem éri el a 20 százalékot a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A vármegye kertészeteit valami körülmény akadályozza a saláta elvárható hozamának elérésében. Hajtatásban az úgynevezett kivágási százalék néhol alig éri el a 70–80 százalékot. Más gazdaságokban megközelítik a 100 százalékos arányt. A termesztőhelyeken a technológiai folyamatok összehasonlításakor derül ki, hogy a piacképes fejes saláta kihozatala döntően a palánták előkészítésétől függ. A kevesebb hozamot produkáló kertészetek többnyire vásárolják a szaporítóanyagot, a sikeresebbek azt is maguk termesztik.

Forrás: pxhere.com

Bacsó Mária nagykőrösi családi gazdaságában jelentős előrelépést tettek, amikor maguk vették kézbe a palánták előállítását is.

– Évente 18–20 ezer salátát hajtatunk fóliaházban. Kezdetben vásároltuk a palántákat, de nem voltunk velük elégedettek. A rendszerint gyenge, megnyúlt növények kis részben elpusztultak, vagy csak gyengén, kis súlyban fejesedtek. Tisztában voltunk azzal, hogy a salátatermesztés teljesítménye színvonalasabb lehetne. Szaktanácsadónk, Kósa István agrármérnök egyértelműen a szaporítóanyagok minőségének javításában látta a fejlődést. Javaslatára egy nagy légterű fóliaházban berendezkedtünk a palánták termesztésére. A több mint 2000 légköbméteres fűtött termesztőtérben megfelelő körülményeket tudtunk teremteni a növények fejlődéséhez. A saláta magvait fekete falú, fordított állásba helyezett, tőzeggel töltött műanyag poharakba vetjük. Ez a technológia bevált, a termőhelyre kirakott poharakban gyökerezett növények levelei nem érintkeznek a talajjal, kisebb a mikrobiális fertőzés kockázata. Elértük a 98 százalékos kihozatalt – foglalta össze tapasztalataikat Bacsó Mária.

Kósa István szerint más kertészetek is nagyobb teljesítményre lennének képesek, ha komolyabban vennék a minőségi szaporítóanyag ellőállítását. Az ahhoz szükséges nagy légterű palántanevelőket az amúgy korszerűnek mondható kertészetekben sem mindenütt tartják fontos feltételnek.

– A kicsi palántanevelőkhöz képest a nagy légterűekben szabályozhatóbb a hőmérséklet, a palánták kiültetés előtti edzése biztosítható. A tapasztalatok mindenütt azt mutatják, hogy a magas termesztőházakban lényegesen nagyobb arányban kapunk fejlett, egészséges palántákat. Mindez szakszerű, gondos többletmunkát követel a kertészektől. Ezért kényelemből sokan inkább vásárolják a palántákat, és nem költenek a korszerűsítésre. Annak ellenére sem, hogy a piacról szerzett palánták rendszerint nem olyan minőségűek, amilyeneket szeretnének gondozásba venni – mondta.

Természetesen a fejlett, egészséges palánták előállítása csak egy fontos feltétele a hatékonyságnak. A termesztés többi technológiai fázisainak helytelen alkalmazásával az egész salátaidény elrontható.

– A salátát speciális növénynek nevezzük, mert különösen érzékeny a termesztési hibákra. Fogalmazhatjuk úgy: fokozott figyelemmel kell kísérni igényeit, fejlődését. Ez a feltétel nem mindenütt teljesül. Sok kertész gondolja azt, hogy a növények élete pusztán termesztéstechnikai szinten is jól szabályozható. A sikerhez több kell, ilyen elengedhetetlen feltétel egyebek közt a termesztő felület állandó kultúrállapotban tartása, a talajélet kibontakozásának elősegítése, a tápanyag ellátásának módja, időzítése. Ismereteim szerint a termesztési folyamatok egészének ilyen részletes kezelése nemigen jellemző. Tehát a salátahozamok közötti különbségek hellyel-közzel a szakmai tudás meglétét vagy hiányát is jelzik – szögezte le Kósa István.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés