Kertészet

A gyökérpetrezselyem rekord ára már a múlté

Január közepére mérséklődött a gyökérpetrezselyem történelmien magas ára a lengyel nagybani piacokon.

A gyökérpetrezselyem ára a lengyel nagybani piacokon tavaly december első felében elképesztő dinamizmussal emelkedett: rövid idő alatt csaknem 110%-kal drágult a zöldség a nagybani piacokon. December 12-e után azonban ez a tendencia megállt, és azóta a petrezselyem árára egyre nagyobb lefelé irányuló nyomás nehezedik (a kivétel egy rövid időszak volt a múlt héten, amikor a fagyos időjárás miatt ismét emelkedtek az árak).

Ahogy azonban az alábbi grafikonon is látható, az időjárási tényező hatása csak átmeneti volt, és gyökérpetrezselyem ára csökkenni kezdett. Jelenleg a mosott, zsákos kiszerelésű petrezselyem nagybani ára az 5,00-6,00 PLN/kg (435-520 Ft/kg) közötti sávban alakul, ami 5,50 PLN/kg (475 Ft/kg) átlagárat jelent – ez még mindig nagyon magas, de már nem történelmi rekord (a 2018/2019-es szezonban a hatalmas kínálati hiány valóságos árrobbanást okozott a petrezselyemnél).

Forrás: pxhere.com

A következő időszakban azonban ismét valószínű, hogy visszatér a magas árszint, ami leginkább a kínálati oldalon jelentkező realitásoknak köszönhető. A termés kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt, és a -10°C fok alatti fagyhullám további jelentős károkat okozott a termésben, amelynek jelentős része decemberben még a földeken maradt. Hamarosan kevés lesz a piacokon a kiváló minőségű petrezselyem, és ennek az állapotnak tükröződnie kell majd a nagybani árakban is. A kérdés az, hogy mennyire lesz erős ez a hatás? Kétséges, hogy elég erős lenne ahhoz, hogy a 2019-ben megtapasztalt árszint álljon vissza, mert az akkori árak valóban extrém magasak voltak. De még ha a petrezselyem nagykereskedelmi ára nem is éri el a történelmi rekordokat, akkor is valószínű, hogy a 2023/2024-es szezon második fele magas árakat hoz majd.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés