Kertészet

4%-kal nőtt az uborkatermelés volumene

A 2022. évihez képest 4%-kal több uborkát takarítottak be Franciaországban, de ez még mindig elmarad az ötéves átlagtól.

Az Agreste 2023. november 1-jei jelentése szerint a francia uborkatermés volumene az idei évben 173,9 ezer tonna lett, ami 4%-kal több a 2022. évinél, de 3%-kal elmarad a 2018-2022 közötti időszak átlagától. A szezon kezdetét leszámítva 2023-ban a francia gazdáknak a tavalyinál lényegesen alacsonyabb árakkal kellett megbirkózniuk: októberben például 12%-kal volt olcsóbb az uborka átlagára, mint egy évvel korábban, de ez még mindig 14%-kal magasabb volt az ötéves átlagnál.

Forrás: pxhere.com

A szezon elején az árak eleinte magasak voltak ugyan, de a betakarítás kezdetével, valamint az áprilisi és májusi csapadékos és hűvös időjárás miatti gyenge kereslet következtében gyors csökkenésnek indultak. Júniusban az árak a termelés csökkenésével stabilizálódtak – ez Franciaországban a második állományok telepítésének jellemző ideje. Július végén a piac lényegesen kedvezőtlenebb arcát mutatta termelői szempontból: az árakat lefelé módosította a termelés csúcspontja és a fogyasztás csökkenése, amit ismét a csapadékosabb, hűvösebb időjárás okozott. Szeptemberben a termelés fokozatos csökkenése és az első két hétben megnövekedett fogyasztás együttesen hozzájárult az eladások élénküléséhez.

2023 januárja és szeptembere között a kivitel (8400 tonna) 36%-kal, a behozatal (48 500 tonna) pedig 32%-kal csökkent. A kumulatív kereskedelmi deficit egy év alatt 32%-kal csökkent.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés