Keresés
Close this search box.

Kertészet

30 éves hazai szakmai konferencia az őszibarack termesztésről

Harminc év óriási idő egy ember életében is, egy konferencia életében pedig különösen ritka, hogy ilyen hosszan, évről-évre kitartsanak egy konferencia megrendezése mellett. A 30 éves jubileumi szakmai konferencia a mezőgazdaságban mindenképpen dobogós helyre kerül, főleg úgy, hogy a konferenciasorozat egyetlen témája a hazai őszibaracktermesztés. Joggal kérdezhetnénk, hogy mi kell ehhez? A válasz nagyon egyszerű: szenvedélyes szakmaszeretet, elhivatottság, egyesület fenntartása, a szervezők és a résztvevők kölcsönös együttműködése és az elszánt akarat a hazai őszibaracktermesztés fejlesztésére.

Az agrárium képviseletében kötelességünk megemlékezni és hírt adni a 30 éves jubileumi konferenciáról, mely tavasszal a Dél-alföldi Őszibaracktermesztők Egyesülete szervezésében valósult meg Szatymazon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részvételével, példát és utat mutatva valamennyi szervezet számára. A cikk terjedelme behatárolt, így csak a rendezvény legfontosabb történéseit, mondanivalóját szeretnénk összefoglalni és a kedves olvasóval megosztani.

Forrás: pxhere.com

A konferencia első felében Dr. Szabó Zoltán, egyik legjelesebb hazai kutatónk bemutatta az egyesület elindulásának kezdeteit, „Időutazás a szatymazi termőtájon” című előadásában. A dél-alföldi termesztők felismerték, hogy a modern ismeretek hiányában nem lesz gazdaságos a termesztés, így megkeresték az akkori Kertészeti Egyetem elismert kutatóit, hogy szaktanácsaikkal segítsék a termesztés különböző fázisait. Később, a hazai szaktekintélyek mellé rendszeresen külföldi előadók is társultak, és különböző témákban tájékoztatták az országból odasereglett valamennyi résztvevőt. Talán ez a legfontosabb mondanivalója az egyesület működésének, hogy ismereteket tudjon átadni közérthetően, olyan termelők részére is, akik gyakran teljesen más szakmából jönnek.

A konferencia második fele az egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintély, Dr. Ignasi Iglesias előadásával folytatódott, „Versenyképes őszibarack termesztés spanyol módra” címmel. A spanyol őszibaracktermesztés a világ élvonalába tartozik, mind terméshozamban, mind technológiai színvonalban. A gépesítés elsődleges fontosságú céljuk, a kézi munkaerő kiváltása, a nagyon sűrű térállás, az orsó koronaforma alkalmazásával már a 3-4. évben teljes termést érnek el.  A kis méretű koronaforma jelentős vízmegtakarítást jelent, 70 ezer ha felületen termelnek őszibarackot, ez a teljes hazai gyümölcságazatunk felülete. Április végétől október végig tart a termőidőszak, évi 350 mm csapadékon, ezért a növényvédelem elenyésző.

A világ népessége nő, így egyre nagyobb mennyiségű gyümölcsöt igényel, állandó termőhely mellett. Ez a legnagyobb kihívás. Egyre több a napégés, árnyékolás szükséges. A téli fagyok elmaradása miatt akadozik a virágrügy képződés. A tavaszi fagyok komoly gondot okoznak, ezért fagyvédelmi öntözést használnak és speciális mikrószórókkal csak a koronára szórják a vizet, mely jelentős vízmegtakarítást eredményez, és -7 C fokig védelmet nyújt. Kilogrammonkénti termelői költség 0,43 Euro, 40 t/ha hozamnál. Az árra nincs ráhatásuk, csak a termelési költségekre. A megfelelő alany kiválasztása kulcsfontosságú, gépesíthető koronaformára törekszenek. Törpítőalanyok szükségesek és jelentős koronatérfogat csökkenés jellemző.

Az újdonságnak számító és „divatos” körpiros őszibarack fajták nehézséget okoznak a szedéskor, mert nincs alap- és fedőszín, így gyakran éretlenül szüretelik. A fogyasztói bizalom ezért csökkenő, mert fogyasztáskor éretlen, kemény a gyümölcs. Így ezen fajták várhatóan visszaszorulnak. Már rendelkeznek tafrina és atka rezisztens fajtákkal. A függőleges síkfalban nagyon kedvező a növényvédőszer felhasználás, így 40 %-kal csökkent az erre vonatkozó költség. A nyitott koronaformák kezdenek teljesen visszaszorulni, az automatizálás, a költségek csökkentése és a hozamnövelés szempontjai miatt.

Az előadás konklúziója, hogy az elhangzott ismeretekkel alapvetően rendelkezünk, de a termesztés részletei hazai adaptációt igényelnek, és a részletek kidolgozása elengedhetetlen a hasonló eredmények elérése érdekében.

A jubileumi konferenciasorozat sok neves szakember munkájának közös eredménye, de ha egyetlen ember érdemét kellene kiemelnünk, akkor a néhai Dr. Timon Bélára kell emlékeznünk, aki a hazai őszibarack termesztés fejlesztésének legjelentősebb alakja. Mint egykori közös kutatásban résztvevő utolsó tanítványa, jelen jubileumi összefoglalót az ő emlékének ajánlom.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés