Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Jövőre elegendő hazai fűszerpaprika áll majd rendelkezésre

Már a kilencvenes évek óta folyamatosan csökken a paprika termőterülete, jelenleg a hazai igények egyharmadát termeljük meg idehaza, a többi pedig importból kerül be az országba, tehát van igény a hazai és a kevésbé jó minőségű kínai vagy dél-afrikai paprikára is. Nem tudjuk ugyanis előállítani azt a mennyiséget, amivel a hazai igényt ki lehetne szolgálni. Átlagosan 3 ezer tonnára lenne szükségünk, ehelyett jóval kevesebbet állítunk elő, mintegy 500 tonnát. A szezon végeztével a termesztők a paprikánál is megvonták az elmúlt egy év mérlegét.

Az idei aszály és forróság a dél-alföldi fűszerpaprika termőtájakat is hátrányosan érintette, amelynek következtében 50-60 százalékos termést könyvelhetnek el a termesztők, pedig a háziasszonyok, ha tehetik a hazai terméket választják. Évtizedek óta egyre kisebb termőterület. Aki nem tud öntözni, annak nem érdemes paprikát termeszteni. Gyengébb az idei termés, mint a tavalyi még azokon a területeken is, ahol öntöztek, hiszen a nagy hőség elvitte a vizet. Így az öntözött növény is kisebb, mint a megszokott.

Forrás: pixabay.com

Egy átlagos magyar háztartásban egy kilónyi pirospaprika fogy el évente, de a szakmai szervezetek és a termelői közösségek szakemberei is azt mondják, hogy a következő évben lesz-e elegendő fűszerpaprika.

A mögöttünk hagyott nyár nem kímélte tehát a paprikát sem. A Dél-Alföldön július közepén volt két hétig tartó 40 fokos hőség, ami augusztusban ugyanúgy megismétlődött. Mivel a szeptemberben leszedett paprika terméskötése júliusban történik, ezért a legtöbb termelő a termés 50 százalékát elveszítette az első szüret alkalmával, mert júliusban nem kötött meg a paprika és eldobta a virágot a növény. Júliusban pedig a kutak is kiapadtak.

Minden összejátszott tehát a paprika ellen, így a minőség is közepes volt. Az ősz sem volt paprika érlelő idő, mert úgy köszöntött be az ősz és az első fagyok, hogy rengeteg zöld paprika volt a termésben, amiből nem lehetett pirospaprikát készíteni.

Most ősszel egy kilogramm jó minőségű pirospaprika 7 és 12 ezer forint között van, attól függően, hogy mennyire kézműves termékről van szó, vagy rajta van-e az ÁFA, mert sokszor cserél úgy gazdát ez a termék, hogy nem fizetik meg az ÁFÁ-t. Akik tehát szabályosan értékesítik, azoknak ez egy további hátrány és egyben anyagi veszteség.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés