Gazdálkodás

Jó évjáratot ígér az idei szüret

Több héttel korábban megkapta a szőlő a szükséges hőösszeget, így a legtöbb borvidéken már bőven megérett, és már szedik is. A szüret eddigi tapasztalatai szerint jó lehet az idei évjárat.

Idén rekordkorai a szüret, amit az okoz, hogy a szőlők jóval korábban kapták meg az éréshez szükséges hőösszeget, mint más években, a szőlő érésekor ez a legfontosabb – magyarázta Ipacs Szabó István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete borászatának vezetője. Hozzátette: ehhez nincs köze az aszálynak, és nem is kényszerérésről van szó, egyszerűen ilyen meleg volt az idei év, így a korai fajták július közepére beértek. A tavasz is hamarabb indult, és nem egy lassú felmelegedéssel, fakadással, hanem a szőlő fejlődése volt robbanásszerű.

Forrás: pixabay.com

A virágzás is mindennél korábbi volt, ez már május végén megtörtént, ráadásul úgy, hogy a hónap közepén kezdődött. Ennek a koraiságát jól jellemzi, hogy az egyes borvidékeken általában június elejére, közepére szervezték a különböző virágünnepeket, jellemzően arra az időpontra időzítve, amikor a szőlő elér ebbe a fázisba. Szekszárdon például a június 7-i hétvégére intézték a kékfrankos virágzás ünnepét, miközben a borvidéken már május 13–14. körül virágzott a szőlő, ami ott is rekordnak számít.

“A korai tavasszal szerzett előnyét a szőlő megtartotta, és a termés minősége egyértelműen jónak néz ki, egészséges a szőlő, jó a beltartalom, van benne elegendő sav, és kifejezetten ízgazdag a termés.”

– mondta Ipacs Szabó.

Egy hónappal korábbi szüret

A Pécsi borozó cikke szerint a korábbi években Pécsen a szüret kezdete a következőképpen alakult:

  • 2021. augusztus 11.,
  • 2022. augusztus 4.,
  • 2023. augusztus 17.,

idén pedig a tavalyihoz képest egy hónappal korábban kezdődött a szőlő szedése.

A még érő kék szőlő is jó állapotban van, a vízhiány okozta stressz pedig ebben az érési szakaszban kifejezetten jót tesz a magas minőségnek – osztotta meg a Villányi-hegység déli lankáján található saját birtokán termő szőlőkkel kapcsolatos tapasztalatait a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete borászatának vezetője. Ott ezen a héten már a kékfrankos rozénak való szőlő szüretét is megkezdik. A rozénál az fontos, hogy legyen benne elegendő sav, és ne legyen túlságosan magas a cukortartalom, itt tehát a paraméterek számítanak, a biológiai érettség nem fontos. Ez egyébként a hazai ízlés miatt is alakult így, mi szeretjük ha friss a rozé, míg a franciák szerint a mi rozéink éretlenek. Fordítva pedig úgy néz ki, hogy számunkra a provence-i rozék kevésbé ihatók. – mutatott rá, hogy mi az oka a rozék jóval korábbi szüretének.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés