Gazdálkodás

Ez az oka annak hogy finomabb a kézműves gesztenyemassza

Első látásra úgy néz ki, mint a darált dió, ami valójában szelídgesztenye. Erre a porított gesztenyére kerül rá a cukorszirup és a rum aroma, valamint az előzőleg megfőzött vanília rúd a még jobb ízesítéshez. Ebből áll össze az a gesztenyemassza, amit már csak csomagolni kell és jöhetnek a vásárlók. A Zala vármegyei Miháld településen Mándó Miklósné és családja több évtizede foglalkozik kézműves gesztenyemassza készítéssel és gesztenyetisztítással is. A környékben sokan foglalkoznak házi gesztenyemasszával, ugyanis a vásárlók szeretnének minőségi terméket vásárolni.

Sokan bizalmatlanok a boltokban vásárolt gesztenyepürékkel szemben, ugyanis a Nébih korábbi célellenőrzése során a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy több gesztenyepüré és gesztenyemassza rizst és burgonyát tartalmazott, valamint kukoricasűrítménnyel is próbálták a gesztenye ízét előhozni. Mivel a rizsliszt és a burgonya olcsóbb, mint a gesztenye, ezért a nagyobb haszonszerzés céljából ezzel a két termékkel hamisíthatóak a gesztenyekészítmények. A Nébih vizsgálata szerencsére megnyugtatóan zárult és nem mutattak ki növényi eredetű anyagokat, de az a vásárló, aki szereti a házi ízeket, mindenképpen időt szán a finom gesztenyemassza beszerzésére.

Véletlenből született a gondolat a Mándó családnál, ugyanis nem tudták eladni a nyers gesztenyét és így jött az ötlet a kézműves gesztenyemassza készítésére. Erről részletesebben is beszéltek a Kossuth Rádió szombat reggeli műsorában. Mándó Miklósné szerint egyre jobban keresik a masszájukat, mert a vásárlók szívesebben döntenek amellett, amelyben nincsenek tartósítószerek, ezért inkább a természetes ételeket felé fordulnak.

Saját találmányuk a hasítógép, amelyen a megmosott, megtisztított és megfőzött gesztenyét átforgatják. Első látásra úgy néz ki, mint egy húsdaráló, de valójában nem darálva van a gesztenye, hanem a héját elhasítja és a belső részek kiforognak belőle, amit különböző szitákon szitálnak át egészen addig, ami semmi nem marad bent, csak a natúr gesztenye pora, vagyis a belső fehér gesztenye része.

-Fontos a szűrő mérete, ugyanis a gesztenye tisztításakor nem csak lyuk vastagsága, hanem a mérete is meghatározó, hogy csak az jusson át, aminek kell. Van háló a vastaghéjnak és van egy üvegszálas háló az alján, ami kisebb mint a szúnyogháló. Ezen is át kell szitálni. Ez nem könnyű munka, de mindig meg is kérdezik a vevők, hogy otthon is ugyanezzel a módszerrel csináljuk-e? Mondjuk, hogy igen, mivel ez egy kézműves massza, minden kézzel történik, kivéve a hasítás -mondja Mándó Miklósné.

Természetesen a gesztenye is a saját ültetvényükről való, vagyis nem kell vásárolni. Az idei termés rosszul sikerült, mert túl nagy meleg volt és amikor virágzott a gesztenye, akkor nem kapott elegendő esőt, ezért a fele termés volt idén az előző évekhez viszonyítva. Amikor megérik a gesztenye, akkor egyetlen hónap alatt fel is dolgozzák. Minden napjuk azzal kezdődik, hogy a hegyoldalban összeszedik a gesztenyét és azonnal kezdődik a munka.

A család foglalkozik gesztenyetisztítással is azoknak, akik megkeresik őket nagyobb mennyiséggel. Elkészítik a tisztított gesztenyét azoknak, akik otthon ezt nem tudják megoldani. Utána odahaza úgy ízesítik, ahogy nekik tetszik. Sokan szeretnék a gesztenyéjüket megtisztíttatni, mert a magyarok nagyon szeretik a gesztenyéből készült ételeket és a jó alapanyagot. Nem olcsó folyamatról van szó, hiszen 2 kilogramm gesztenye kell 1 kg massza elkészítéséhez.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés