Gazdálkodás

Hírek

Epres remények: jó termés és árcsökkenés várható

Már egyre növekvő mennyiségben van jelen a magyar eper a piacokon, de az import még olcsóbb. Az eperszezon idén várhatóan jobb lesz a tavalyinál mennyiségben és minőségben is. A szabadföldi termés május 10. körüli megjelenésével pedig további árcsökkenés várható.

Kilónként 2800 forintért kínálták a magyar epret az egyik forgalmas fővárosi bevásárlóközpont előtt felállított standon az árusok, akik az eperszezon indulása ellenére nagy mennyiséget nem is tudtak felmutatni a hivatalosan egyébként szamócának nevezett gyümölcsből. Bent a plázában ennél is rosszabb volt a helyzet. A CBA-ban hétfőn délelőtt egyetlenegy kilós csomagolású görög eper volt a kínálat, 1300 forintért, vagyis a magyar gyümölcs árának kevesebb mint feléért.

Forrás: pixabay.com

Ezt azért még nem lehet a hazai eperszezon berobbanásának nevezni, amit az is jelez, hogy az út menti árusbódék közül sem mindegyik nyitott még meg, de ez már tényleg csak napok kérdése. Zsámbékon például május 1-jei nyitást ígért a felirat a felállított, de még üres elárusítóhelyen. De a cseresznyeszezon még ennyire sincs itt, ami egyébként nem is meglepetés, hiszen a legkoraibb cseresznyefajta érése is május második felétől indul. Ettől függetlenül a pláza előtti eperárusnál volt néhány doboz cseresznye is.  Akaratlanul is egy több mint két évtizedes, valódi agrárlegendát felidézve. Az annak idején Torgyán József kisgazda földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által megálmodott és meg nem valósult chilei cseresznyeimport ugyan nem vált valóra, de a gyümölcs – legalábbis az árus elmondása szerint – Argentínából érkezett a bevásárlóközpont elé.

Idén előbb jött az eperszezon

„A márciusi, kifejezetten meleg időjárás két héttel megdobta a fűtetlen fólia alatt termesztett szamócaállományokat, vagyis ennyivel korábban értek a gyümölcsök” – mondta a Világgazdaságnak Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense. Hozzátéve, hogy a tavalyihoz képest ez különösen nagy különbség, hiszen akkor körülbelül tíz napot késett az érés.

Ez az oka annak, hogy a nagyobb üzletláncokban még az import a domináns. A rendelések leadásakor nem lehetett tudni, hogy ennyivel előrébb jön idén a hazai eperszezon.

Jelenleg a fűtetlen fóliák alatt termesztett szamóca kapható a piacon, de néhol már megkezdték a szabadföldi gyümölcs szedését is. A utóbbi szezonjának kezdete május 10. körül várható. A szabadföldön termesztett eper beérkeztével az árak is mérséklődnek, és most az tűnik valószínűnek, hogy május 20. körül tűnik el az árkülönbség az import és a hazai áru között. Csak emlékeztetőül: a néhány hete indult hazai eperszezon a piacokról megjelent beszámolók szerint kilónként 5-6 ezer forint körüli áron jött be a fűtött fóliás termelésből. Az Agroinform gyűjtése szerint a magyar első osztályú eper március 11-én jelent meg a Budapesti Nagybani Piacon – fűtött fóliás termelésből – 4800–5000 forintos kilogrammonkénti termelői áron, majd szépen lefelé araszolgatva a legutóbbi, április 22-i adat szerint a szintén első osztályú áru 1800–2000, az extra minőségű pedig 2000–2200 forint volt.

A magyar fajtákra a kiváló íz és beltartalom, valamint a sok cukor a jellemző, erre lettek nemesítve, nem pedig arra, hogy heteken keresztül szállítsák őket

– mondta Kocsis Márton. Így ha valaki hazai epret vásárol a piacon – a legkorábbi cleryt, jollyt vagy a három közül a legkésőbbi asiát –, biztos lehet benne, hogy egy napnál nem régebben szedett gyümölcsöt visz haza. Viszont nem is érdemes sokáig tárolni, egy-két napnál többet nem szabad még hűtőben sem állnia.

Nőtt az epertermő terület

Az idei szamócatermés mennyiségével és minőségével kapcsolatban is optimisták a termelők. Erre alapot ad, hogy idén a fagyok eddig legfeljebb csak „megcsipkedték” a növényt. Az esők sem okoztak növényvédelmi problémákat. A tavalyi termést 7 ezer tonnára becsülték, amit idén meghaladhatnak. A becslés azért is nehéz, mert csak a nagyobb ültetvényekről vannak pontos adatok, de az epertermesztésben sok a kis parcella. A nagyobb ültetvényeket a támogatási igények alapján az agrárkamara tartja számon. Ez alapján pedig növekvő trend olvasható ki: az öt évvel ezelőtti 550 hektárról mostanra 756 hektárra nőtt a terület.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés